Σημαντικό βήμα για κατασκευή του αγωγού αερίου Εast Med

Σημαντικό βήμα για κατασκευή του αγωγού αερίου Εast Med

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις βάσεις για την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας την άνοιξη του 2018, με στόχο την υπογραφή εντός του ίδιου έτους διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Εast Med έβαλε η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Οι υπουργοί Ενέργειας των τεσσάρων εμπλεκόμενων χωρών υπέγραψαν στη Λευκωσία μνημόνιο συναντίληψης επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους για συνεργασία ώστε να καταστεί δυνατή και να ενισχυθούν η ανάπτυξη και η υλοποίηση του έργου του αγωγού Εast Med ως μια βιώσιμη και στρατηγική επιλογή, καθώς και ως υποδομή ειδικού ενδιαφέροντος τόσο για τα κράτη που είναι παραγωγοί φυσικού αερίου όσο και για την Ε.Ε.

Στο σχετικό κείμενο αναγνωρίζεται ότι «το έργο θα διασφαλίσει μια απευθείας, μακρόπνοη, εξαγωγική οδό από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, σαν ένα ακόμη στοιχείο του ευρωπαϊκού διαδρόμου φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ενδυναμώνοντας έτσι την ασφάλεια εφοδιασμού της Ε.Ε. και προωθώντας, παράλληλα, τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών αερίου». Με στόχο τη διευκόλυνση της κατάρτισης των αναγκαίων μελετών, της αδειοδότησης, της κατασκευής και λειτουργίας του έργου, η τεχνική επιτροπή, που αποτελείται από τους γενικούς διευθυντές των τεσσάρων υπουργείων Ενέργειας, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί συναντήσεις με την εντολή να συζητήσει, μεταξύ άλλων, τους όρους διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, με στόχο αυτή να υπογραφεί εντός του 2018.

Το μνημόνιο συναντίληψης υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, της Ελλάδας Γιώργος Σταθάκης, του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς, καθώς και ο πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο Αντρέα Καβαλάρι, ο οποίος εκπροσωπεί τον Ιταλό υπουργό Κάρλο Καλέντα, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Παρών ήταν και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστοφερ Τζόουνς.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της τετραμερούς, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επικεντρώθηκε στην ένθερμη υποστήριξη της Ελλάδας στον σχεδιασμό του East Med από την αρχή και στη διαπίστωση της τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας του έργου που θα επιτρέψει στο Ισραήλ και την Κύπρο, χώρες με αποδεδειγμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και στην Ελλάδα ως εν δυνάμει παραγωγό φυσικού αερίου. Οι προκαταρκτικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του East Med που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αγωγός είναι τεχνικά εφικτός, οικονομικά βιώσιμος και εμπορικά ανταγωνιστικός.

Οπως αναφέρεται στις συγκεκριμένες μελέτες, η σχεδιαζόμενη δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου τον χρόνο, με δυνατότητα να φτάσει έως τα 16 δισ. κ.μ. Το μήκος του θα φτάνει περίπου τα 2.000 χλμ., ενώ το κόστος του προσδιορίζεται σε περίπου 6 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή