Εντεκα συλλήψεις και 26 προσαγωγές στα επεισόδια στα Εξάρχεια – Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί

Εντεκα συλλήψεις και 26 προσαγωγές στα επεισόδια στα Εξάρχεια – Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεισόδια σημειώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το βράδυ της Τετάρτης, μετά τις νέες συγκεντρώσεις συλλογικοτήτων και οργανώσεων του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, για τα εννέα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στα Εξάρχεια, μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα, ομάδα 100 κουκουλοφόρων εξαπέλυε επιθέσεις κατά αστυνομικών των ΜΑΤ στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων.

Πιο σφοδρά επεισόδια σημειώνονταν στις οδούς Στουρνάρη, Τοσίτσα, Σολωμού καθώς και στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου από ρίψη μολότοφ πήρε φωτιά ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί προχώρησαν σε έντεκα συλλήψεις και 26 προσαγωγές υπόπτων. Ορισμένοι απ’ αυτούς είχαν μαζί τους σακίδια με μολότοφ.

Οι συλληφθέντες ήταν πέντε Ελληνες, ηλικίας 19 έως 36 ετών, ένας 26χρονος υπήκοος Ιταλίας, ένας 18χρονος υπήκοος Αλβανίας και τέσσερις ανήλικοι (τρεις Ελληνες και ένας υπήκοος Ρουμανίας).

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, απόπειρας επικινδύνων σωματικών βλαβών σε βάρος αστυνομικών, εμπρησμού, έκρηξης, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και της αντίστασης καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών υλών. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Εντεκα συλλήψεις και 26 προσαγωγές στα επεισόδια στα Εξάρχεια – Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί-1

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί ενώ σε κοινόχρηστους χώρους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί – εμπρηστικοί μηχανισμοί, δεκαέξι ακέραιες βόμβες μολότοφ, οκτώ γκαζάκια, πέντε δοχεία με εύφλεκτο υγρό, είκοσι εννέα γυάλινα μπουκάλια και εννέα αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Στη διαδήλωση, που ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα από τα Προπύλαια, πήραν μέρος περίπου 2.000 διαδηλωτές, κυρίως αναρχικοί και μέλη συλλογικοτήτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Αμέσως μετά το τέλος της, αντιεξουσιαστές, που στο μεταξύ είχαν στήσει οδοφράγματα γύρω από την πλατεία Εξαρχείων (χρησιμοποιώντας κάδους απορριμμάτων, γλάστρες και οτιδήποτε έβρισκαν μπροστά τους), άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις με πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά διμοιριών γύρω από το Πολυτεχνείο. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης

Εντεκα συλλήψεις και 26 προσαγωγές στα επεισόδια στα Εξάρχεια – Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί-2

Τραυματίστηκε αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η ένταση έξω από το ΑΠΘ εκτονώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ καθώς οι νεαροί κουκουλοφόροι που συμμετείχαν στα επεισόδια, με ρίψεις μολότοφ, φωτοβολίδων, και άλλων αντικειμένων, αποχώρησαν.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στη διάρκεια των επεισοδίων που άρχισαν μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με επίκεντρο στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Εθνικής Αμύνης, τραυματίστηκε, πιθανόν από ρίψη φωτοβολίδας, ένας αστυνομικός και διακομίστηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό αν οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συλλήψεις και προσαγωγές.

Αυτή την ώρα, συνεργεία δημοτικών υπαλλήλων και πυροσβέστες καθαρίζουν τους δρόμους γύρω από τα πανεπιστήμια από τα αντικείμενα, ενώ δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Εγνατία.

Μαθητικό συλλαλητήριο

Νωρίτερα χθες, επεισόδια σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. 

Εντεκα συλλήψεις και 26 προσαγωγές στα επεισόδια στα Εξάρχεια – Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί-3

Μια ομάδα 40-50 νεαρών με κουκούλες ξεκίνησε, πριν από την έναρξη του συλλαλητηρίου, να πετάει πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς, ενώ στη διάρκεια της πορείας προς την πλατεία Συντάγματος, η ίδια ομάδα νεαρών προκάλεσε φθορές σε φανάρια, καταστήματα, πινακίδες κυκλοφορίες, πεζοδρόμια κ.ά. 

Εντεκα συλλήψεις και 26 προσαγωγές στα επεισόδια στα Εξάρχεια – Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί-4
Εντεκα συλλήψεις και 26 προσαγωγές στα επεισόδια στα Εξάρχεια – Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί-5

Και σε αυτή την περίπτωση οι αστυνομικοί δεν επενέβησαν προκειμένου, σύμφωνα με μια εκδοχή, να μην κλιμακωθούν η ένταση και τα επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας

Εντεκα συλλήψεις και 26 προσαγωγές στα επεισόδια στα Εξάρχεια – Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί-6
Εντεκα συλλήψεις και 26 προσαγωγές στα επεισόδια στα Εξάρχεια – Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί-7

Αυστηρές ήταν και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με τους σταθμούς του μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο να κλείνουν και τον ΟΑΣΑ να προχωρεί σε προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας και τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεï στο κέντρο της Αθήνας.

Εντεκα συλλήψεις και 26 προσαγωγές στα επεισόδια στα Εξάρχεια – Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί-8

Συνολικά, στο μαθητικό συλλαλητήριο συμμετείχαν 800 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή