Νέα απόπειρα ομίλου Χαραγκιώνη για εμπορική ανάπτυξη στο Φάληρο

Νέα απόπειρα ομίλου Χαραγκιώνη για εμπορική ανάπτυξη στο Φάληρο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επαφές με τον οργανισμό προώθησης επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα Enterprise Greece βρίσκεται η διοίκηση του ομίλου Χαραγκιώνη, αναφορικά με την προετοιμασία του σχετικού φακέλου για το έργο ανάπτυξης εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου, αλλά και πάρκου πρασίνου 22 στρεμμάτων, στην έκταση που διαθέτει ο όμιλος στην περιοχή του Φαλήρου.

Ο λόγος για τα οικόπεδα της πρώην βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων από το τέλος της δεκαετίας του 1990. Στόχος με την κίνηση αυτή είναι η λήψη έγκρισης από τη διυπουργική επιτροπή και ως εκ τούτου η επιτάχυνση μέσω fast track των διαδικασιών για την αδειοδότηση του έργου του εμπορικού κέντρου, επένδυση που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 3.000 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας.

Σημειωτέον ότι για το σύνολο της περιοχής, το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά έχει εκδώσει απόφαση το 2009, με την οποία ανακήρυξε χώρο πρασίνου την έκταση των 45 στρεμμάτων του ομίλου, αλλάζοντας το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής. Ωστόσο, ελλείψει κεφαλαίων για την απαιτούμενη απαλλοτρίωση, η σχετική απόφαση παραμένει «στα χαρτιά», με αποτέλεσμα η εταιρεία να διεκδικεί από τον δήμο σημαντικές αποζημιώσεις.

Παράλληλα, εντός του προσεχούς εξαμήνου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και ως προς το τυπικό της σκέλος, η συμφωνία ανάμεσα εξαγοράς μέρους του τραπεζικού χρέους του ομίλου Χαραγκιώνη από τον επενδυτικό όμιλο της Fortress. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Θεόδωρος Χαραγκιώνης, «εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία, εμείς θα οφείλουμε μεν λιγότερα κεφάλαια προς τον νέο πιστωτή (Fortress), ωστόσο αυτά πρέπει να αποπληρωθούν με υψηλότερο επιτόκιο». Το επενδυτικό fund θα αποκτήσει τα δάνεια του ελληνικού ομίλου με κάποια σημαντική έκπτωση έναντι της τρέχουσας αξίας τους, η οποία όμως δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Από την πλευρά της, η Fortress προσδοκά σε συγκεκριμένη απόδοση βάσει του επιχειρηματικού πλάνου που έχει συνταχθεί σε συνεννόηση και στενή συνεργασία με τον όμιλο Χαραγκιώνη. Επί της ουσίας, οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία αναφορικά με την εξαγορά του χρέους προς τις τράπεζες, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια η διοίκηση της ελληνικής εταιρείας να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της. Στις άμεσες κινήσεις του ομίλου περιλαμβάνεται και η επαναλειτουργία μέρους του εμπορικού κέντρου Capitol City Outlet στη συμβολή των οδών Ιουλιανού και 3ης Σεπτεμβρίου.

Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνονται οι εργασίες για τη δημιουργία εντός του ακινήτου ενός εκπτωτικού κέντρου, που θα φιλοξενεί 50 νέα καταστήματα εκπτωτικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει εξασφαλιστεί η μίσθωση του 70% των περίπου 8.000 τ.μ. των νέων εμπορικών επιφανειών που θα δημιουργηθούν. Τα εγκαίνια του νέου εκπτωτικού κέντρου αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές Μαρτίου του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή