Εκτός Χειμερινών Ολυμπιακών η Ρωσία

Εκτός Χειμερινών Ολυμπιακών η Ρωσία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πγιονγκτσάνγκ τον Φεβρουάριο του 2018 ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, λόγω του σκανδάλου ενορχηστρωμένου ντόπινγκ των Ρώσων κατά τους προηγούμενους Ολυμπιακούς στο Σότσι το 2014.

Οι Ρώσοι αθλητές που δεν έχουν ανάμειξη σε υποθέσεις ντόπινγκ θα μπορούν να συμμετάσχουν στους Αγώνες της Νότιας Κορέας, αλλά μόνο υπό την ολυμπιακή σημαία, όπως δηλαδή είχε συμβεί και τον Αύγουστο του 2016 στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στον στίβο με την Ντάρια Κλίσινα. Θα φέρουν δε την επιγραφή «Ολυμπιακός Αθλητής της Ρωσίας», και σε περίπτωση νίκης τους θα ανακρουστεί ο Ολυμπιακός Υμνος.

Σήμερα αναμένεται η επίσημη αντίδραση της Μόσχας από τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, που μπορεί να κυμανθεί από απλή προσφυγή στα δικαστήρια και να φθάνει έως εκτεταμένο μποϊκοτάζ διοργανώσεων εκ μέρους της Ρωσίας. Ηδη χθες το βράδυ έγιναν οι πρώτες οργισμένες δηλώσεις επιτελών του ρωσικού αθλητισμού. Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, χθες στη Λωζάννη, η ρωσική ολυμπιακή επιτροπή τιμωρείται με αποκλεισμό για διαβεβαιωμένη συμμετοχή στο κρατικό σύστημα ντοπαρίσματος αθλητών και απόκρυψης των στοιχείων, τουλάχιστον κατά τους αγώνες του Σότσι. Μαζί της τιμωρούνται με διεθνή αποκλεισμό και σημαίνοντα στελέχη της ρωσικής αθλητικής ηγεσίας, με πρώτο τον αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα νεολαίας και αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο.

Η ΔΟΕ βάσισε την απόφασή της (που είναι σαφώς αυστηρότερη από τη μάλλον αδρανή στάση της πριν από το Ρίο 2016) στα ευρήματα της επιτροπής Μακλάρεν που πριν από ένα χρόνο στοιχειοθέτησε το οργανωμένο σχέδιο των Ρώσων να ντοπάρουν τους αθλητές τους επί χρόνια σε 30 αθλήματα, φτάνοντας έτσι στην κορυφή του πίνακα των μεταλλίων στο Σότσι.

Μάλιστα, η ΔΟΕ έκανε λόγο για στοιχεία που αποδεικνύουν «συστηματική χειραγώγηση άνευ προηγουμένου» του διεθνούς συστήματος καταπολέμησης του ντόπινγκ, όπως συμπέρανε η ειδική επιτροπή υπό τον Σάμουελ Σμιντ, που συνέστησε η Λωζάννη για να ερευνήσει το θέμα.

«Το πόρισμά μας δεν βασίζεται μόνο στη μαρτυρία του Γκριγκόρι Ροντσένκοφ», είπε ο κ. Σμιντ αναφερόμενος στον πρώην επικεφαλής του εργαστηρίου κατά του ντόπινγκ στη Μόσχα, που ξεσκέπασε τη ρωσική συνωμοσία. «Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, καταθέσεις μαρτύρων, έγγραφα και αλληλογραφία», πρόσθεσε.

«Ως πρώην αθλητής, λυπούμαι πολύ για όλους τους καθαρούς αθλητές που υπέστησαν αδικία από αυτή τη χειραγώγηση», απολογήθηκε ο πρόεδρος της ΔΟΕ. Τόνισε μάλιστα ότι οι συνθήκες τώρα είναι διαφορετικές από ό,τι πριν από το Ρίο και ότι η ρωσική αποστολή στη Λωζάννη ζήτησε χθες συγγνώμη για ό,τι έγινε.

Ο κ. Μπαχ δήλωσε ακόμη ότι θα γίνει προσπάθεια να διεξαχθούν τελετές απονομής των μεταλλίων που πρέπει να αποδοθούν στους δίκαιους κατόχους τους μετά τον αποκλεισμό τουλάχιστον 25 Ρώσων αθλητών που ανέβηκαν στο βάθρο στο Σότσι και συμμετείχαν στο σκάνδαλο ντόπινγκ. Ο Γερμανός παράγοντας τόνισε ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους αθλητές που αδικήθηκαν να ζήσουν τη δόξα που τους αξίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή