Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/12/17)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάτε να αγοράσετε λιγνιτικές μονάδες

Εκκληση στη βιομηχανία να συμμετάσχει στο market test για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ απηύθυνε χθες από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης. Για τη βιομηχανία, είπε, το ζητούμενο είναι ελεγχόμενο κόστος παραγωγής σε μακροχρόνια βάση και επισήμανε ότι η ΔΕΗ με την αποεπένδυση δεν θα μπορεί να παίξει τον ίδιο ρόλο. «Αυτό πρέπει να οδηγήσει τη βιομηχανία στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρξει άμεση και ενεργή εμπλοκή της στην παραγωγή», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης, και συμπλήρωσε: «Πρέπει να γίνει ενεργός παίκτης η βιομηχανία. Απευθύνω έκκληση να δει με προσοχή το ζήτημα της αποεπένδυσης. Αν μελετήσουν τους όρους της συμφωνίας, θα δουν ότι υπάρχει περιθώριο». Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι ζητούμενο είναι να γίνει με το καλύτερο δυνατό τίμημα, ενώ ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ εξετάζει σε συνεργασία με την κινεζική Shenzua τη λειτουργία ενός λιγνιτικού σταθμού ισχύος 1.000 MW στην Τουρκία.

Από τη μάχη των τιμών στον «πράσινο» πόλεμο

Πέρυσι είχαν αποδυθεί σε «πόλεμο» ανακοινώσεων για το ποια έχει τις χαμηλότερες τιμές. Φέτος ο «πόλεμος» πέρασε σε άλλο επίπεδο και αφορά το ποια είναι πιο «πράσινη». Ο λόγος, για δύο από τις κορυφαίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, την ΑΒ Βασιλόπουλος και τη Lidl Hellas. Η πρώτη ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έλαβε από τη ΔΕΗ το πιστοποιητικό Greenpass, με το οποίο βεβαιώνεται ότι, για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει, παράγεται ισόποση ενέργεια από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Χθες η Lidl ανακοίνωσε ότι έλαβε από την Protergia το αντίστοιχο «πράσινο» πιστοποιητικό.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία αξιολόγησης

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία της αξιολόγησης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα περιγράμματα θέσεων. Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από γενικούς διευθυντές και προϊσταμένους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, θα πρέπει να αξιολογήσουν τους υπαλλήλους της Αρχής, προκειμένου να διαπιστώνεται κατά περίπτωση εάν πληρούν τα κριτήρια των θέσεων. Θέμα απόλυσης δεν τίθεται. Αν, όμως, κάποιοι υπάλληλοι κριθούν ακατάλληλοι, θα μεταταχθούν σε άλλη υπηρεσία.

Γύρισαν στο κόκκινο οι τραπεζικές μετοχές

Μπορεί η αξιολόγηση να έκλεισε σε χρόνορεκόρ, μπορεί οι τράπεζες στο κρίσιμο μέτωπο των κόκκινων δανείων να πέτυχαν αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις, μπορεί να ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μπορεί οι αποδόσεις των ομολόγων να υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα, ωστόσο οι μετοχές των τραπεζικών μετοχών παραμένουν σταθερά στο κόκκινο. Χθες η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε νέες σημαντικές απώλειες (-1,54%), εικόνα που οφείλεται κυρίως στη νέα βύθιση των τραπεζικών μετοχών (-4,31%). Οι επενδυτές φαίνεται να έχουν κουραστεί από την κατάσταση της χώρας και τα ατελείωτα πισωγυρίσματα.

To project Solar για τα κόκκινα δάνεια

Το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα οριστικοποιηθεί η διαγωνιστική διαδικασία για το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 2 δισ. ευρώ, που «τρέχει» το διατραπεζικό όργανο των τραπεζών NPLs Forum. Πρόκειται για το project Solar, για το οποίο προκρίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική doBank, που ανήκει στη Fortress, η ισπανική Altamira και η τσεχική APS. Το project Solar περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 2.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία έχουν δοθεί από τουλάχιστον δύο συστημικές τράπεζες. Η επιλογή του χαρτοφυλακίου που θα δοθεί προς διαχείριση έγινε μεταξύ 13.000 επιχειρήσεων, με κριτήρια το ύψος του συνολικού δανεισμού της επιχείρησης, που κυμαίνεται από 5 έως 20 εκατ. ευρώ, και τον χρόνο καθυστέρησης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για παράλληλη πλατφόρμα με αυτή του εξωδικαστικού μηχανισμού, με στόχο τη διαχείριση οφειλετών με χρέη σε πάνω από έναν πιστωτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή