Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: ο διορατικός φυσιολάτρης και η τελευταία του επιθυμία

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: ο διορατικός φυσιολάτρης και η τελευταία του επιθυμία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμείς που μεγαλώσαμε μαζί του, το ξέραμε από μικρά παιδιά. Εκανε μεγάλη προσπάθεια να μας δείξει τις ομορφιές της φύσης και ιδιαίτερα τα βουνά, ήταν κι ο ίδιος ορειβάτης. Προσπαθούσε μάλιστα να μας μάθει τα δέντρα. Ισως η μόνη περίπτωση που τον έχω ακούσει να λέει “κλείστο, δεν αντέχω να το βλέπω” ήταν όταν η τηλεόραση έδειχνε να καίγονται τα δάση».

Η αλήθεια είναι ότι λίγοι γνώριζαν αυτή την πλευρά της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κυρίως η οικογένεια, οι φίλοι και οι στενοί συνεργάτες του. Οπως εξήγησε χθες η κόρη του Κατερίνα, πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο πατέρας της έτρεφε βαθιά αγάπη για τη φύση, ιδιαίτερα την κρητική. Μάλιστα, η τελευταία απόφαση που έλαβε το Ιδρυμα, λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του, ήταν να επεκτείνει τη δραστηριότητά του και σε θέματα περιβάλλοντος.

Η τελευταία του επιθυμία έγινε πραγματικότητα. Χθες, στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας, το Ιδρυμα παρουσίασε τις πρώτες του πρωτοβουλίες για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου των Λευκών Ορέων. Παρούσα ολόκληρη η οικογένεια: τα παιδιά Κατερίνα, Ντόρα, Αλεξάνδρα και Κυριάκος, ανίψια, εγγόνια. «Είναι μεγάλη μας τιμή να συμμετέχουμε στην πραγματοποίηση του οράματος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», ανέφερε ο ταμίας του Ιδρύματος, Κωνσταντίνος Λούλης. «Σκοπός μας είναι η αναγέννηση των Λευκών Ορέων, που είναι αντιμέτωπα με την υποβάθμιση».

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: ο διορατικός φυσιολάτρης και η τελευταία του επιθυμία-1

Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος έχει τρεις πτυχές: Τη δημιουργία ενός δικτύου 15 μονοπατιών, μήκους 58 χιλιομέτρων, που διασχίζει κάθετα το νησί, από τα Χανιά στην Αγία Ρουμέλη. Τη δημιουργία ενός βοτανικού κήπου με φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, σε συνεργασία με τη μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος. Και την πρότυπη οικολογική αποκατάσταση μιας δημόσιας έκτασης 1.277 στρεμμάτων, με τη φύτευση ενδημικών ειδών και την απομάκρυνση των ξενικών. Τους τρεις άξονες ανέλαβαν τρεις από τις σημαντικότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις της χώρας: τα μονοπάτια η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τον βοτανικό κήπο η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και την οικολογική αποκατάσταση της έκτασης το WWF Ελλάς. «Η αρχιτεκτονική κληρονομιά και η φύση είναι ο μεγάλος παραμελημένος θησαυρός της χώρας μας», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά.

Για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, το Ιδρυμα έχει συγκεντρώσει μέσω δωρεών 215.000 ευρώ, ενώ ανάλογου ύψους στήριξη υποσχέθηκε χθες και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Οσον αφορά τον χρόνο υλοποίησης του φιλόδοξου εγχειρήματος, όπως ανέφερε η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, η μελέτη για τα μονοπάτια παραδόθηκε στην Περιφέρεια. Θα ακολουθήσει τον Μάρτιο η μελέτη για τον βοτανικό κήπο και δύο μήνες αργότερα θα ξεκινήσει η δημιουργία του. Το φθινόπωρο του 2018 θα γίνει και η πρώτη φύτευση στην προς αποκατάσταση περιοχή. «Δεν μας ενδιαφέρουν τα επόμενα 2-3 χρόνια, αλλά οι επόμενες γενιές. Ο πατέρας μας προσπαθούσε δέκα χρόνια για να ανακηρυχθεί εθνικός δρυμός το φαράγγι της Σαμαριάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή