Το Κονκλάβιο (06/12/17)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λόμπινγκ για τον Πορτογάλο

Η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται. Δεν χρειάζεται, πιστεύω, να διευκρινίσω ότι το αγαπημένο ελληνοκυπριακό κλισέ αφορά αυστηρώς το Κυπριακό. Ενίοτε, στην πραγματική ζωή, για παράδειγμα, οι οικονομικές προτεραιότητες και οι πολιτικές ισορροπίες διαμορφώνουν διαφορετικές οπτικές απέναντι στα πράγματα. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι η Αθήνα έκανε επίμονο λόμπινγκ στη Λευκωσία τις τελευταίες μέρες υπέρ της υποψηφιότητας του Μάριο Σεντένο για την κεφαλή του Eurogroup. Aυτό επειδή πρόθεση της Λευκωσίας ήταν να στηρίξει τον Πιερ Γκραμένα. Σημειώνω, πάντως, ότι ο Λουξεμβούργιος δεν ήταν και η καλύτερη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εχει κι αυτός τους δικούς του λόγους, που αφορούν το μέλλον. Και εκεί καλύτερα να μην υπάρχουν πολλοί από την ίδια χώρα συγκεντρωμένοι σε ισάριθμες καρέκλες εξουσίας. Εντέλει, η Κύπρος υιοθέτησε τη χαλαρή στάση πολλών υπουργών του ΕΛΚ που περίμεναν να φανεί η τάση στον πρώτο γύρο και στον δεύτερο στήριξαν τον Πορτογάλο. Πάντως, πολύ κακό για το τίποτα: ο πρόεδρος του Eurogroup δεν είναι παρά ένας μεσολαβητής.

Aφρικανική συνωμοσία

Eξάλλου, η νίκη του Σεντένο είχε προδιαγραφεί από τη συμφωνία κυρίων στο πρόσωπο του Πορτογάλου που πληροφορούμαι ότι έκαναν οι Μέρκελ, Μακρόν, Ραχόι, Τζεντιλόνι και Κόστα προ ημερών στη σύνοδο Ε.Ε. – Αφρικής στην Ακτή Ελεφαντοστού. Οχι, βέβαια, για τη σωτηρία της ψυχής τους, αλλά για τις θέσεις που εποφθαλμιά η κάθε χώρα στο παιχνίδι που άρχισε με το Eurogroup και φθάνει μέχρι τη νέα Kομισιόν και το νέο διοικητικό συμβούλιο της EKT. Eξίσου προδιαγεγραμμένη, κατόπιν τούτων, ήταν και η ήττα του Γκραμένα, ο οποίος συσπείρωσε κάποιους Φιλελεύθερους και τελικά κατά τύχη κάποιους από το ΕΛΚ. Ας είναι ελαφρύ το ευρωπαϊκό χώμα που θα τον σκεπάσει.

Κωδικός «μπουλντόζα»

Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε χθες σε δημοσιογράφους στην Αθήνα για την τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση. Και δεν μίλησε απλά. Τραγούδησε κανονικά. Είπε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει (λέγε με τρίτη αξιολόγηση) και θύμισε ότι υπάρχουν ορισμένες σημαντικές «λεπτομέρειες» για την επόμενη αξιολόγηση, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. Εκεί, όπως το έθεσε φωτογραφίζοντας εμβληματικά πρότζεκτ που έχουν καταλήξει κάτι σαν γεφύρια της Αρτας, όπως το Ελληνικό, «πρέπει να μπει μπουλντόζα» για να σταλεί μήνυμα ειλικρινών προθέσεων από την κυβέρνηση.

Βετεράνος

Μίλησε ακόμη για την «πολύ πολύ σημαντική συναλλαγή» της ανταλλαγής των ομολόγων που έφθασε τα 29 δισ. ευρώ, σχόλιο που εξελήφθη από τους παρευρισκομένους ως αναγνώριση του ρόλου του ΟΔΔΗΧ και του Στέλιου Παπαδόπουλου. Θυμίζω, εξάλλου, ότι ο Παπαδόπουλος οσονούπω θα είναι κάτι σαν βετεράνος της εξόδου στις αγορές, αφού είναι ο άνθρωπος που είχε πραγματοποιήσει και τις δύο εξόδους της κυβέρνησης Σαμαρά.

Πρώτα η προσευχή

Το πρωί της Παρασκευής αναχωρεί για τη Θράκη ο Ταγίπ Ερντογάν. Πρώτο μέλημά του είναι η προσευχή σε τζαμί της Κομοτηνής, γι’ αυτό και πρέπει να βρίσκεται εκεί πριν από το μεσημέρι. Στη συνέχεια θα έχει ιδιωτικό γεύμα στο ξενοδοχείο του. Πραγματικά σεμνό το πρόγραμμα, εφόσον τηρηθεί.

«Κόφτης» στο Προεδρικό

Στο μεταξύ, στην Προεδρία της Δημοκρατίας ζουν το ίδιο δράμα σε επανάληψη: αυτό του «στείλετε και σε μένα πρόσκληση» που βιώνει ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας, πρέσβης επί τιμή Γιώργος Γεννηματάς, κάθε φορά που στο Προεδρικό οργανώνεται δείπνο προς τιμήν επικεφαλής κράτους. Ο Γεννηματάς σε ρόλο «κόφτη» διαμηνύει ότι στο δείπνο της Πέμπτης θα παρευρεθούν αυστηρά όσοι προβλέπονται θεσμικά. Κοινώς, δεν θα περάσουν το κατώφλι ούτε βουλευτές ούτε αρχηγοί κομμάτων, πλην του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάποιος πρέπει να λέει και «όχι»…

«Παρών» Σαμαρά

Ως γνωστόν, ο κυρίαρχος νόμος στη φύση είναι η ιεράρχηση και η εξάρτηση. Τίποτα δεν είναι ίσο. Κάπως έτσι, κατόπιν ωρίμου σκέψεως και αφού ήταν αδύνατο να συνδυάσει τα ασυνδύαστα, ιεράρχησε τα πράγματα ο Αντώνης Σαμαράς και αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Αυτό, προκειμένου, όπως πληροφορούμαι, να δώσει το «παρών» στο Συνέδριο της Ν.Δ. στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Υποθέτω ότι αφού ο Σαμαράς ανέβαλε το ταξίδι, προετοιμάζει και παρέμβαση στο Συνέδριο. Εκτός αν η αλλαγή σχεδίων αποτελεί προϊόν συνεννόησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς δεν αποκλείω να γίνουν ανακοινώσεις που θα αφορούν και τους πρώην πρωθυπουργούς του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή