Ζάεφ: Πιθανή η συμβιβαστική λύση για την ονομασία

Ζάεφ: Πιθανή η συμβιβαστική λύση για την ονομασία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατεθειμένος να χτίσει «γέφυρα» φιλίας με την Ελλάδα, ούτως ώστε να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και να διευκολυνθεί η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, εμφανίζεται εκ νέου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αναγνωρίζει ότι το θέμα της ονομασίας είναι «ένα ευαίσθητο θέμα που δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε για τους Έλληνες πολιτικούς» και υπογραμμίζει τη βούλησή του, οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν να καταλάβει η μία την άλλη και να «ενθαρρύνουμε» την εξεύρεση λύσης, η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».

Όσον αφορά το μέλλον της χώρας του, θεωρεί ότι για την  ΠΓΔΜ δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνησή του  για να βελτιώσει τις σχέσεις της πΓΔΜ με την Ελλάδα, ο κ. Ζάεφ απαντά:

«Η θέση μας είναι η εξής: ζητάμε στήριξη και βοήθεια από τους Έλληνες πολίτες και φυσικά μέσα από τους θεσμούς, από την ελληνική κυβέρνηση, από την αντιπολίτευση και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Έχουμε υπόψη μας ότι το θέμα της ονομασίας είναι ένα ευαίσθητο θέμα και δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε για τους Έλληνες πολιτικούς.

Ωστόσο θέλουμε να προσπαθήσουμε να καταλάβει ο ένας τον άλλο και να ενθαρρύνουμε την εξεύρεση λύσης η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Είτε και οι δύο πλευρές θα είναι το ίδιο ευχαριστημένες, είτε το ίδιο δυσαρεστημένες. Έτσι είναι οι συμβιβασμοί. Πιστεύω, όμως, ότι ως πολιτικοί μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερο αν έχουμε το κουράγιο να βρούμε μια λύση και να πάρουμε μια απόφαση, από το να την αναβάλουμε, όπως γινόταν στο παρελθόν».

«Για μένα» συνεχίζει ο κ. Ζάεφ «είναι σημαντικό να χτίσω μια ‘γέφυρα΄ φιλίας και μέσω αυτής ελπίζω να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη, ούτως ώστε η εξεύρεση λύσης να γίνει πιο εύκολη, ακόμα και για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Έχοντας αυτό υπόψη, θεωρώ ότι η λύση είναι πιθανή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή