Αποφοίτηση της ΚΔ’ Εκπαιδευτικής Σειράς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

Αποφοίτηση της ΚΔ’ Εκπαιδευτικής Σειράς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

80 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι και απόφοιτοι πλέον της Ελληνικής “ENA”, δηλαδή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, αποφοίτησαν και μπαίνουν στο ελληνικό δημόσιο με όνειρα και στόχους για μία παραγωγική σταδιοδρομία και διάθεση σκληρής εργασίας προς την προώθηση του δημοσίου συμφέροντος. Σε μία χώρα που η ανεργία σταθερά είναι άνω του 20% και η φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό είναι αδήριτη πραγματικότητα, 80 νέοι άνθρωποι εξειδικευμένοι με υψηλή επιστημονική κατάρτιση πίστεψαν στα όνειρα τους και αναδείχτηκαν μέσα από μία πλήρη αξιοκρατική διαδικασία.

Στο διαχρονικό αυτό αίτημα για τη δημιουργία μίας δημοσιουπαλληλίας ταχείας ανέλιξης απάντησε με την ίδρυση της η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Στόχος του νομοθέτη αποτέλεσε η ΕΣΔΔ να αποτελέσει μια παραγωγική σχολή στελεχών για τη Δημόσια Διοίκηση. Η Γαλλική ΕΝΑ (École Nationale d'Administration) από την οποία έχουν αποφοιτήσει σχεδόν όλοι οι πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας αποτέλεσε το πρότυπο και τη πηγή έμπνευσης για την ΕΣΔΔΑ.

Η ΚΔ’ εκπαιδευτική Σειρά – που μόλις αποφοίτησε – κατά την εκπαίδευση της  ανέπτυξε ιδιαίτερα αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες και ανέδειξε μία πλούσια δράση με συνεχείς συναντήσεις σε θεσμικό επίπεδο για την προβολή και την προαγωγή του ρόλου της Σχολής, των αρχών της αξιοκρατίας και της ισότητας ως πρόταγμα για την δημόσια διοίκηση και την ανάγκη αλλαγών με κοινωνικό πρόσημο προς όφελος του δημοσίου τομέα και της ελληνικής κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πρότυπα αντίστοιχων δράσεων της Γαλλικής “ENA” συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον Επίτροπο της Μετανάστευσης της ΕΕ, τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλος πλήθος παραγόντων με περιεχόμενο πάντα την προαγωγή μίας δημόσιας συζήτησης με περιεχόμενο όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

Επιπλέον η ίδια Σειρά για πρώτη φορά πραγματοποίησε μέρος της πρακτικής της εκπαίδευσης στα Ευρωπαϊκά Όργανα με αποκλειστική χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Άλλωστε η σύνδεση της Εθνικής Σχολής με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άρρηκτη και αρραγής, καθώς το κόστος των σπουδών και η πληρωμή των σπουδαστών για όσο διαρκούν οι ιδιαίτερα απαιτητικές σπουδές τους γίνονται αποκλειστικά με οικονομικούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την ελληνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης έχουν αποφοιτήσει περίπου 2380 άτομα, ύστερα από μια επίπονη εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο θεωρητική (σε θέματα διοικητικής επιστήμης, δημοσίου δικαίου, διοίκησης προσωπικού, ανάλυσης δημόσιας πολιτικής, προγραμματισμού, δημοσιονομικών, περιφερειακής ανάπτυξης, πληροφορικής, διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, στατιστικής, πολιτιστικής πολιτικής, κοινωνικής πολιτικής κ.λπ.) όσο και πρακτική (στην Ελλάδα αλλά και σε Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η ΚΔ’ Σειρά που μόλις αποφοίτησε), η οποία ολοκληρώνεται με την εκπόνηση και επιτυχή υποστήριξη τελικής εργασίας.

Το κατά πόσο η ελληνική δημόσια διοίκηση ωστόσο μέχρι σήμερα αξιοποίησε αυτό το καταρτισμένο δυναμικό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο λεπτομερούς έρευνας από την πλευρά της πολιτείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή