Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ωστόσο, κατόρθωσαν να περιορίσουν τις αρχικές μεγαλύτερες απώλειές τους. Το ευρώ εξασθένησε ως προς το δολάριο, συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών των μετοχών των ευρωπαϊκών εταιρειών – η εξασθένησή του καθιστά φθηνότερα τα προϊόντα τους στη διεθνή αγορά. Η απόδοση των κρατικών γερμανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας διαμορφώθηκε στα σχεδόν χαμηλότερα επίπεδα τριμήνου.

Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο οι δείκτες εμφάνιζαν πολύ περιορισμένες απώλειες με τον S&P στο -0,08% και τον Dow Jones στο -0,06%. Το πετρέλαιο παρουσίασε υποχώρηση, αγγίζοντας τα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Βασικός λόγος για την αντίδραση αυτή των επενδυτών ήταν ότι δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα διυλισμένου πετρελαίου. Αυτά σημείωσαν δραστική αύξηση, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση πιθανώς να εξασθενήσει, ενώ, παράλληλα, και η εβδομαδιαία παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ ενισχύθηκε. Το αργό Νέας Υόρκης χθες υποχώρησε κατά 2,34% στα 56,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο το πετρέλαιο τύπου Βrent απώλεσε 2,1% της αξίας του στα 61,54 δολάρια το βαρέλι.

Ειδικότερα, στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 oλοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση της τάξεως του 0,1%, έχοντας, πάντως, περιορίσει προηγούμενες απώλειες 1%. Η καθοδική πορεία του αποδίδεται στην αποδυνάμωση των μετοχών των τραπεζών και των ομίλων υψηλής τεχνολογίας, καθώς και στη δραστική υποχώρηση κατά 63% της τιμής μετοχής του ομίλου λιανικής πώλησης επίπλων Steinhoff λόγω αποκαλύψεων για λογιστικές παρατυπίες σχετικά με τις δραστηριότητές του. «Ο βασικός παράγοντας ανάκαμψης των τιμών των μετοχών στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ήταν το ευρώ», παρατηρεί η Στεφανί Μπαρμπιέ ντε λα Σερ, υπεύθυνη στρατηγικής μετοχής της Μakor Capital, προσθέτοντας πως οι επενδυτές με μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση ακολουθούν τις κινήσεις του κοινού νομίσματος, δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη άλλων ενδείξεων για κατεύθυνση της αγοράς. Τέλος, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,28%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,02%, στη Μαδρίτη ο IBEX με -0,27%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,49% και στη Φρανκφούρτη ο XETRA Dax μεπτώση 0,38%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή