Ενστάσεις από ΕΙΤΗΣΕΕ ενόψει του διαγωνισμού

Ενστάσεις από ΕΙΤΗΣΕΕ ενόψει του διαγωνισμού

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις «νάρκες» στον διαγωνισμό εκχώρησης των τηλεοπτικών αδειών εντοπίζει η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Η ένωση των καναλιών χαρακτηρίζει τη διαδικασία εκχώρησης των τηλεοπτικών αδειών καλοδεχούμενη, αλλά επισημαίνει ότι και η παρούσα διαδικασία που έχει προβλεφθεί, όπως και η προηγούμενη, δεν διασφαλίζει τη νομιμότητα του διαγωνισμού. Κρούει δε τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα έχει την ίδια κατάληξη με τον προηγούμενο, δηλαδή να κριθεί παράνομος.

Σύμφωνα με την ΕΙΤΗΣΕΕ, η παρούσα προκήρυξη του διαγωνισμού δεν διασφαλίζει τις αρχές της διαφάνειας, της ισονομίας και της υγιούς ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριμένα πάσχει επειδή:

1) Οπως και στον προηγούμενο διαγωνισμό, δεν προβλέπεται ο «εκ των προτέρων» ουσιαστικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών. Αυτό που προβλέπεται, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ, είναι απλώς ο έλεγχος της ύπαρξης χρημάτων με την επίδειξη εγγυητικής επιστολής. Ετσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα βοσκοτόπια μεγάλης αξίας που θα επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν την προέλευση των κεφαλαίων.

2) Οπως και στον προηγούμενο διαγωνισμό, δεν αποκλείεται η παρουσία «λαγών». Συγκεκριμένα, δεν προβλέπεται η αντιμετώπιση του φαινομένου «ενός δήθεν επενδυτή ο οποίος έχει σκοπό μόνο να ανεβάσει την τιμή του διαγωνισμού, χωρίς να έχει τον κίνδυνο να χάσει το ποσό της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής». Το φαινόμενο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, «το είδαμε στον διαγωνισμό του 2016, κατά δήλωση συμμετέχοντος, και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η τεχνική δυνατότητα επανάληψης της ίδιας πρακτικής υφίσταται και στη νέα προκήρυξη».

3) Εμποδίζεται η είσοδος νεοεισερχόμενων παικτών, δεδομένου ότι η προκήρυξη επιβάλλει, έξι μήνες μετά την εκχώρηση των αδειών, κάθε νέος επενδυτής να διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ, 400 εργαζομένους, πλήρη υλικοτεχνική υποδομή, στούντιο και εγκαταστάσεις και ασφαλώς πρόγραμμα και περιεχόμενο. Η ΕΙΤΗΣΕΕ, αντί αυτού, προτείνει να ζητηθεί μια εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης, για τους υποψηφίους που κατά τον χρόνο της υποβολής της αίτησης δεν λειτουργούν ως τηλεοπτικοί σταθμοί και επομένως δεν διαθέτουν υποδομές, εγκαταστάσεις και προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή