«Κόλαφος» για κυβέρνηση και Παππά η απόφαση του οργανισμού SEDDIF για τις τηλεοπτικές άδειες

«Κόλαφος» για κυβέρνηση και Παππά η απόφαση του οργανισμού SEDDIF για τις τηλεοπτικές άδειες

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευτυχώς για την χώρα και την δημοκρατία, η «φυσική» και η «λογική», νίκησαν για άλλη μια φορά τους πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς της κυβέρνησης και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. 

Ο διακρατικός οργανισμός SEDDIF (South Eastern Digital Dividend Implementation Forum), ολοκληρώνοντας χθες τις εργασίες του, απέδωσε στην Ελλάδα  τουλάχιστον επτά διαύλους (πολυπλέκτες) για την ψηφιακή ευρυεκπομπή τηλεοπτικού σήματος. Η απόδοση αυτή είναι σύμφωνη με όσα υποστήριζαν οι μηχανικοί με όρους «φυσικής» και «λογικής», μετά και την πρόβλεψη της απόδοσης των συχνοτήτων του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, κάποια στιγμή μετά το 2020 (πιθανώς το 2023).

Η απόφαση όμως αυτή του SEDDIF συνιστά κόλαφο για τους υποστηρικτές της μελέτης του Ινστιτούτου Φλωρεντίας και όλων εκείνων, που  διατείνονταν ότι «επειδή έρχεται το Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ, χωράνε πέντε -το πολύ έξι- διαύλοι (πολυπλέκτες) στην επικράτεια της χώρας.

Ουσιαστική επιδίωξη αυτού του «τεχνητού» περιορισμού των διαύλων και των συχνοτήτων τους, δεν ήταν τίποτε άλλο από την συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης και κυρίως του υπουργού Νίκου Παππά, να περιορίσει τον αριθμό των αδειών τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια της κυβέρνησης, δυστυχώς έγινε και η ανεξάρτητη αρχή, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Ο διορισμένος  από την κυβέρνηση πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δημήτρης Τσαμάκης, ερωτηθείς σχετικά στην Βουλή, αφού ανακάλεσε την αρχική απάντησή του προς την Βουλευτή Ευάγγελο Βενιζέλο ότι χωράνε τουλάχιστον 10 τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα, στη συνέχεια  ταυτισμένος με την πολιτική Παππά, δήλωσε ότι το SEDDIF θ’ απέδιδε στην χώρα μας στην καλύτερη περίπτωση έξι διαύλους. Ο ίδιος μάλιστα, δεν δίστασε να «κατεβάσει» από τον δικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ, παρουσίαση του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Νίκου Παπαουλάκη σε συνέδριο που «έβλεπε» επτά διαύλους και περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια, απ’ ότι υποστήριζε ο ίδιος.

Η πολιτική ήττα της κυβέρνησης και του κ. Παππά από την χθεσινή απόφαση του SEDDIF, είναι τέτοιου μεγέθους, που μια τόσο σημαντική ανακοίνωση για τα συμφέροντα της χώρας, έγινε από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κ. Παππάς ενημερώνει ενδελεχώς την δημοσιογραφική κοινότητα με κάθε κοινότυπη συνάντηση και τοποθέτηση που έχει ο ίδιος κυρίως στην ελληνική επαρχία.

Εν ολίγοις, η χθεσινή απόφαση του SEDDIF προβλέπει την απόδοση στη χώρα μας τουλάχιστον επτά – από οκτώ που είναι σήμερα- διαύλων για την ψηφιακή ευρυεκπομπή τηλεοπτικού σήματος σε όλη την επικράτεια. Ο 8ος δίαυλος (ζώνη 700 ΜΗz), σε συμμόρφωση της χώρας στην κοινοτική πολιτική, θ’ αποδοθεί στο μέλλον για εφαρμογές κινητών επικοινωνιών (Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ) και μάλιστα για τις πιο προχωρημένες εφαρμογές της κινητής, τις αποκαλούμενες εφαρμογές πέμπτης γενιάς (5G). Το ίδιο είχε συμβεί το 2014 με την απόδοση στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας των συχνοτήτων της ζώνης των 800 MHz (Ψηφιακό Μέρισμα Ι). Μάλιστα η χώρα εισέπραξε ήδη από την μεταβίβαση αυτή, περί τα 300 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες Cosmote, Vodafone και Wind.

Οι επτά δίαυλοι (πολυπλέκτες) που αποδίδονται και θα καταχωρηθούν στην Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), σημαίνει ότι, μπορούν να αποδοθούν δύο δίαυλοι στην ΕΡΤ –αν ποτέ τελικά καταφέρει να τους αξιοποιήσει- δύο στα περιφερειακά κανάλια και τουλάχιστον τρείς πολυπλέκτες στην DIGEA, δηλαδή στα εθνικής εμβέλειας ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια . Η κυβέρνησης  μιλούσε για πέντε έως έξι πολυπλέκτες, έτσι ώστε η Digea να μείνει με δύο διαύλους (πολυπλέκτες) και με τον τρόπο αυτό, να δικαιολογηθεί το πολιτικό κεφάλαιο που  αναλώθηκε ασκόπως τα δύο τελευταία χρόνια, ότι χωράνε τέσσερα ή το πολύ έξι εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια.

Σημειώνεται ότι κάθε δίαυλος (πολυπλέκτης), με όρους φυσικής, μπορεί να φιλοξενήσει έως τέσσερις ροές περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας (τηλεοπτικά κανάλια HD). Έτσι οι τρεις πολυπλέκτες της DIGEA χωράνε 12 τηλεοπτικά κανάλια και όχι 4 ή ή 7 που ισχυρίζεται η κυβέρνηση και το ΕΣΡ. Και με το νέο τεχνολογικό πρότυπο που έρχεται (DVB-T2), μπορεί να χωρέσουν μέχρι έξι ροές ανά πολυπλέκτη, δηλαδή 18 συνολικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας.

O οργανισμός SEDDIF συστάθηκε το 2016 με στόχο τη διαπραγμάτευση μεταξύ όμορων κρατών (Ελλάδα, Τουρκία, Αλβανία κ.ά.) για τη βέλτιστη αξιοποίηση των συχνοτήτων ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος, μετά την απόδοση του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ. Αυτό έγινε προκειμένου να μην συμπέσει η μια τηλεοπτική μετάδοση πάνω στην άλλη, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές. Ετσι σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, συμφωνήθηκαν συνολικά 1678 καταχωρήσεις διαύλων και συχνοτήτων που θα καταχωρηθούν και στην ΙΤU, προκειμένου να υπάρχει μια υγιής ψηφιακή ευρυεκπομπή στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Ακολουθεί η χθεσινή ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή