Τυφλή πτήση το Brexit

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι «επισταμένες μελέτες ανά κλάδο» που υποτίθεται ότι έχει εκπονήσει η βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του Brexit, δεν υπάρχουν. Αυτό υποχρεώθηκε να παραδεχθεί χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, οδηγώντας την αντιπολίτευση να ζητήσει πειθαρχικά μέτρα εναντίον του για εξαπάτηση του Κοινοβουλίου. Ενώ οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Δουβλίνο, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και το Μπέλφαστ συνεχίζονται, προκειμένου να εξευρεθεί η κατάλληλη διατύπωση για τη συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας, η αποκάλυψη της προχειρότητας με βάση την οποία προχωρά το Brexit δεν βοηθά το κύρος της βρετανικής κυβέρνησης.

Τον περασμένο μήνα, η Βουλή των Κοινοτήτων ζήτησε με ομόφωνη ψηφοφορία, στην οποία δεν έλαβαν μέρος οι Συντηρητικοί, να παραδοθούν αντίγραφα των υπεσχημένων 58 μελετών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το Brexit. Μπροστά στις ενστάσεις της κυβέρνησης ότι η δημοσίευση των μελετών θα έθετε σε κίνδυνο τη διαπραγματευτική στρατηγική της, η επιτροπή απάντησε ότι θα τις διαβάσει και θα κρίνει αν υπάρχουν σημεία που πρέπει να μείνουν μυστικά. Χθες η επιτροπή κάλεσε τον Ντέιβις για εξηγήσεις. «Δεν υπάρχει συστηματική αποτίμηση των επιπτώσεων του Brexit», δήλωσε ο υπουργός. «Εχουν γίνει μελέτες για τις πιθανές επιπτώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην κατασκευή αεροσκαφών και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο;» ρώτησε ο επικεφαλής της επιτροπής, βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν. «Η απάντηση είναι όχι σε όλες τις ερωτήσεις», είπε ο Ντέιβις.

«Ο Ντέιβιντ Ντέιβις πρέπει να φύγει. Δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί του, αλλά κορόιδεψε τη Βουλή. Επιπλέον, είναι σαν να σημειώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης για το Brexit σ’ ένα πακέτο τσιγάρα», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον, ενώ οι Εργατικοί πρότειναν να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ρωτήθηκε ποιοι είναι οι στόχοι της κυβέρνησης ως προς τη σχέση της με την Ε.Ε. μετά το Brexit και απάντησε ότι οι στόχοι αυτοί θα συζητηθούν εφόσον κλείσει η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων. Το 15σέλιδο κείμενο της τελικής συμφωνίας αποσύρθηκε τη Δευτέρα, μετά το βέτο του βορειοϊρλανδικού ενωτικού κόμματος DUP, το οποίο στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Το DUP διαφωνεί με την πρόνοια του κειμένου για «νομοθετική ευθυγράμμιση» της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι αυτό θα εγείρει φραγμούς ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την υπόλοιπη Βρετανία.

Το Δουβλίνο, από την άλλη πλευρά, ζητεί ειδικό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία ώστε να μην απαιτηθεί να επιστρέψει το νησί στην περίοδο που ήταν διχασμένο από τελωνεία και συνοριακούς ελέγχους. Τα ανοικτά σύνορα είναι θεμελιώδης όρος της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έθεσε τέρμα στην αιματηρή εκστρατεία του IRA. Χθες, στη βρετανική Βουλή, ο υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit Ρόμπιν Γουόκερ διαβεβαίωσε ότι το πνεύμα της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής θα υπάρχει στη διευθέτηση ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία.

Στο μεταξύ, δικαστήριο του Λονδίνου διέταξε χθες τη φυλάκιση του 20χρονου Ναϊμούρ Ζακαρία Ραχμάν, ο οποίος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να ανατινάξει την είσοδο της Ντάουνινγκ Στριτ και να επιτεθεί στη Βρετανίδα πρωθυπουργό με μαχαίρι, ανατινάζοντας ζώνη με εκρηκτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή