ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση στο θρίλερ των bitcoins

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Αλεξάντερ Βίνικ υποστήριξε ότι δεν έκρυψε ποτέ την ταυτότητά του στον κυβερνοχώρο και ότι λειτουργούσε ως εμπειρογνώμονας σε θέματα κρυπτονομισμάτων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Στη ζυγαριά της Δικαιοσύνης κρίνεται και το μέλλον της οικογένειάς μου». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την κατάθεσή του χθες στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός πλέον και ως «Mr Bitcoin». Ηταν η μοναδική στιγμή επίκλησης στο συναίσθημα σε μια δίωρη συνεδρίαση που εστίασε σε πρωτόγνωρα για τα δικαστικά χρονικά της χώρας τεχνολογικά θέματα. Η εισαγγελέας τάχθηκε υπέρ της έκδοσης του 38χρονου Ρώσου στις ΗΠΑ και το ψυχροπολεμικό θρίλερ έλαβε παράταση μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, όταν θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα χρήματος μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e. Συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο στη Χαλκιδική, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του, και οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του. Ο ίδιος χθες επανέλαβε ότι είναι αθώος.

Πρώτος κατέθεσε ως μάρτυρας ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ότι σκόπευε να συνεισφέρει μόνο με τις γνώσεις του ως πραγματογνώμονος. Επιχείρησε να εξηγήσει τι είναι τα ψηφιακά νομίσματα τύπου bitcoin και διαχώρισε το κομμάτι της ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων με αυτό των εμπορικών συναλλαγών (τη μετατροπή των bitcoins σε συμβατικά νομίσματα). Σε αυτό τον άξονα κινήθηκε έπειτα και η βασική υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων του Βίνικ, με σκοπό να αποδείξουν ότι δεν είναι εφικτή η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων.

Ο δεύτερος μάρτυρας, ο επιχειρηματίας Σεργκέι Μάιζους, δεν πρόλαβε να επεκταθεί σε τεχνικά ζητήματα. Ξεκαθάρισε ότι αυτός είναι μεγαλομέτοχος σε εταιρείες ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στην Τσεχία, στη Μεγάλη Βρετανία και στη Ρωσία και ανέφερε ότι διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία της πλατφόρμας BTC-e μετά τη σύλληψη του Βίνικ τον Ιούλιο. Είπε ότι δεν τον γνώριζε προσωπικά, αλλά ότι υπάλληλοι της εταιρείας του είχαν επαφές μαζί του. Θέλησε να διαβάσει στο δικαστήριο σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα που του παρείχε υπάλληλός του, αλλά η πρόεδρος του εξήγησε ότι δεν προβλέπεται από τη διαδικασία η ανάγνωση εγγράφων.

Φορώντας χακί μπουφάν, τζιν παντελόνι και μπλούζα με το έμβλημα του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, ο Μάιζους εξήγησε αργότερα στην «Κ» ότι επλήγη η φήμη του από τη συγκεκριμένη υπόθεση και δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του (από πελάτες της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων), καθώς ορισμένα δημοσιεύματα είχαν συνδέσει το όνομά του με το ανταλλακτήριο της BTC-e. Γι’ αυτό και στις 25 Οκτωβρίου κατέθεσε αγωγή στην Κύπρο, στο επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού, κατά του Βίνικ και 16 εταιρειών διεκδικώντας 200 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη. Μία εξ' αυτών των εταιρειών είναι η Canton Business Corporation με έδρα τις Σεϋχέλλες, η οποία αναφέρεται και στο αμερικανικό ένταλμα σύλληψης του Βίνικ ως η εταιρεία πίσω από τη BTC-e.

Ο Βίνικ ζήτησε να χρησιμοποιήσει διερμηνέα δικής του επιλογής ενώπιον του Αρείου Πάγου και όχι αυτόν που θα όριζε το δικαστήριο. Αλλωστε στο παρελθόν, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για την υπόθεσή του οι συνήγοροί του είχαν διαμαρτυρηθεί για την ποιότητα της μετάφρασης. Τελικά χτες το ρόλο του διερμηνέα ανέλαβε Ρώσος υπήκοος, πρώην υπάλληλος στο γραφείο Τύπου ελληνικών προξενικών αρχών στη Ρωσία. Ο Βίνικ υποστήριξε ότι δεν έκρυψε ποτέ την ταυτότητά του στον κυβερνοχώρο και ότι λειτουργούσε ως εμπειρογνώμονας σε θέματα κρυπτονομισμάτων. Επανέλαβε, όπως είχε δηλώσει τον Νοέμβριο σε συνέντευξή του στην «Κ», ότι δεν ήταν μόνιμος υπάλληλος στην BTC-e και παρείχε γνωμοδοτική υπηρεσία και σε άλλες εταιρείες.

Οι συνήγοροί του Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικόλαος Πατεράκης και Ηλίας Σπυρλιάδης υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν κενά στις μαρτυρικές καταθέσεις δύο Αμερικανών πρακτόρων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, τονίζοντας ότι αυτές λήφθηκαν μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης του 38χρονου Ρώσου. Ακόμη ανέφεραν ότι οι πράκτορες υπερέβησαν τα όρια της ανακριτικής διείσδυσης και υποστήριξαν ότι δεν προκύπτει από τη δικογραφία πως ο Βίνικ είχε γνώση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων τα έσοδα των οποίων κατηγορείται ότι ξέπλυνε.

Οταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, ο Βίνικ μοιράστηκε και πάλι τις χειροπέδες με τον Τιαμίν Γου, 52χρονο Κινέζο εκζητούμενο για άλλη υπόθεση. Είχαν μεταχθεί μαζί το πρωί από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατούνται. Ο Γου συνελήφθη τον Φεβρουάριο στην Αθήνα κατηγορούμενος από τις ΗΠΑ για προμήθεια απαγορευμένου στρατιωτικού υλικού (κεραία και μόντεμ). Και η απόφαση της δικής του έκδοσης ή μη στις ΗΠΑ θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ