Μολότοφ και πετροπόλεμος στις διαδηλώσεις για τα εννέα χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Μολότοφ και πετροπόλεμος στις διαδηλώσεις για τα εννέα χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν χθες μετά το τέλος των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008. Στα Εξάρχεια, μέχρι αργά χθες τη νύχτα, ομάδα περίπου 100 κουκουλοφόρων εξαπέλυε επιθέσεις κατά αστυνομικών των ΜΑΤ στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων. Πιο σφοδρά επεισόδια σημειώνονταν στις οδούς Στουρνάρη, Τοσίτσα, Σολωμού καθώς και στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου από ρίψη μολότοφ πήρε φωτιά ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ., έως αργά το βράδυ οι αστυνομικοί είχαν προχωρήσει σε περισσότερες από 20 προσαγωγές υπόπτων για συμμετοχή στα επεισόδια. Ορισμένοι απ’ αυτούς είχαν μαζί τους σακίδια με μολότοφ.

Στη διαδήλωση, που ξεκίνησε στις 7 μ.μ. από τα Προπύλαια, πήραν μέρος 2.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΓΑΔΑ. Πρόκειται κυρίως για αναρχικούς και μέλη συλλογικοτήτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Η πορεία κινήθηκε προς την πλατεία Συντάγματος και κατέληξε στα «Χαυτεία», δίχως να σημειωθούν επεισόδια. Αμέσως μετά ωστόσο αντιεξουσιαστές, που στο μεταξύ είχαν στήσει οδοφράγματα γύρω από την πλατεία Εξαρχείων (χρησιμοποιώντας κάδους απορριμμάτων, γλάστρες και οτιδήποτε έβρισκαν μπροστά τους), άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις με πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά διμοιριών γύρω από το Πολυτεχνείο. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ωστόσο η γενικότερη τακτική τους έμοιαζε να υπακούει σε στρατηγική «ήπιας αντιμετώπισης» των κουκουλοφόρων με στόχο –πιθανώς– τη γρηγορότερη εκτόνωση της έντασης. Στη διάρκεια των επιθέσεων οι λεγόμενοι «μπαχαλάκηδες» εκτόξευσαν δεκάδες βόμβες μολότοφ αλλά και φωτοβολίδες ευθείας βολής, παρόμοιες με εκείνη που τραυμάτισε σοβαρά στο πόδι τη δικηγόρο Αναστασία Τσουκαλά, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου. Με αυτό το επιχείρημα μάλιστα οι επικεφαλής της ΓΑΔΑ έδωσαν εντολή στις δυνάμεις των ΜΑΤ να κρατήσουν μακριά από τη «ζώνη πυρός» τους δημοσιογράφους και φωτογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ που κατέγραφαν τα γεγονότα.

Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, περίπου 500 αναρχικοί και μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στη Μαθηματική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φτάνοντας εκεί εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά αστυνομικών των ΜΑΤ, ενώ ορισμένοι αντιεξουσιαστές ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου και εκτόξευαν από εκεί μολότοφ και πέτρες κατά των διμοιριών. Πάντως, λίγο μετά τις 9 μ.μ. η ένταση εκτονώθηκε και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις οδούς Αγίου Δημητρίου και Εθνικής Αμυνας αποκαταστάθηκε.

Μαθητικό συλλαλητήριο

Νωρίτερα χθες, επεισόδια σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Μια ομάδα 40-50 νεαρών με κουκούλες ξεκίνησε, πριν από την έναρξη του συλλαλητηρίου, να πετάει πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς, ενώ στη διάρκεια της πορείας προς την πλατεία Συντάγματος, η ίδια ομάδα νεαρών προκάλεσε φθορές σε φανάρια, καταστήματα, πινακίδες κυκλοφορίες, πεζοδρόμια κ.ά. Και σε αυτή την περίπτωση οι αστυνομικοί δεν επενέβησαν προκειμένου, σύμφωνα με μια εκδοχή, να μην κλιμακωθούν η ένταση και τα επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας. Συνολικά, στο μαθητικό συλλαλητήριο συμμετείχαν 800 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή