Ο οδικός χάρτης των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο Γιούνκερ

Ο οδικός χάρτης των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο Γιούνκερ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Προτάσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι σίγουρο ότι θα πυροδοτήσουν εντάσεις και θα προκαλέσουν συζητήσεις σε διάφορες πρωτεύουσες. Την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, έτσι ώστε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Στόχος της πρότασης είναι να γίνει πράξη το όραμα της Ε.Ε. για την Ευρωζώνη, που θα περιλαμβάνει τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο –με περισσότερες αρμοδιότητες– τη δημιουργία πιστοληπτικής γραμμής στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τη θέσπιση θέσης «υπερυπουργού» Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Επειτα από αρκετά χρόνια κρίσης, είναι πλέον καιρός να πάρουμε το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα, οι βασικές προτάσεις της Επιτροπής είναι η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δίνοντάς του περισσότερες εξουσίες, έτσι ώστε σε μια μελλοντική οικονομική κρίση ένα κράτος-μέλος να στρέφεται μόνο στον ESM για χρηματοδότηση, με την τεχνική στήριξη της Ε.Ε., κρατώντας το ΔΝΤ μακριά από ευρωπαϊκά σύνορα. Συγχρόνως, το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα είναι ο εγγυητής του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης, έτσι ώστε να είναι ο δανειστής έσχατης ανάγκης, για να διευκολύνει την ομαλή εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών.

Μια άλλη πρόταση της Επιτροπής για να θωρακίσει την Ευρωζώνη είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού σταθερότητας για χώρες που έχουν πληγεί από κάποια έξωθεν επιβουλή. Ο μηχανισμός αυτός θα παρέχει στα κράτη-μέλη ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη, ώστε να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο επενδύσεων που είχαν προ κρίσης. Ετσι, ένα κράτος σε κρίση θα μπορούσε να λάβει αυτομάτως στήριξη με συνδυασμό δανείων και επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Συγχρόνως, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πλέον θα ενθαρρύνονται να προβαίνουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς θα λαμβάνουν ως αντάλλαγμα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.,που θα μπορούσαν να διατεθούν από το επόμενο έτος. Στις χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη και θέλουν να ενταχθούν στην οικογένεια του κοινού νομίσματος αναμένεται να δοθεί οικονομική στήριξη. Σε αυτή την πρόταση ενδέχεται να αντισταθούν η Γαλλία και η Γερμανία. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία θέσης υπερυπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή