Μειώθηκε το εργασιακό κόστος στις ΗΠΑ

Μειώθηκε το εργασιακό κόστος στις ΗΠΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εργασιακό κόστος στις ΗΠΑ μειώθηκε το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2017, παρά το γεγονός ότι η ανεργία έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο, προκαλώντας ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού τούς επόμενους μήνες. Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού για τρίτη φορά το 2017.

Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες ότι το κόστος ανά μονάδα εργασίας υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο κατά 0,2% σε ετήσια βάση. Τον προηγούμενο μήνα, η πρώτη εκτίμηση ήταν πως το κόστος εργασίας είχε αυξηθεί κατά 0,5%. Το υπουργείο αναθεώρησε και τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου του 2017, υπολογίζοντας πλέον πως το κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 1,2% σε ετήσια βάση, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν πως είχε σημειωθεί πτώση κατά 0,3%. Πρόκειται για την πρώτη μείωση του κόστους εργασίας στις ΗΠΑ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα από το 2014. Με βάση τα νέα στοιχεία, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον θα αυξηθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed.

O πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν 1,4% τον Νοέμβριο και βρίσκεται κάτω από τον στόχο της Fed τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. «Η μικρή αύξηση του κόστους ανά μονάδα εργασίας περιορίζει τον πληθωρισμό, ωστόσο θα ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία των εταιρειών», λέει στο Reuters ο Σκοτ Αντερσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of the West στο Σαν Φρανσίσκο. Ωστόσο, ο Τζιμ Ο’ Σάλιβαν, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics στη Νέα Υόρκη, δίνει διαφορετική εξήγηση. «Αναμφίβολα, πολλοί θα επικαλεστούν την υποχώρηση του κόστους ανά μονάδα εργασίας ως απόδειξη πως δεν υπάρχει υπερθέρμανση της οικονομίας, εξαιτίας της υποχώρησης της ανεργίας. Ομως εμείς θεωρούμε πως τα επίσημα στοιχεία δεν είναι ακριβή, επειδή πολλοί πολίτες έχουν καθυστερήσει να συμπληρώσουν φορολογικές δηλώσεις εν αναμονή της μείωσης της φορολογίας, ενώ οι οικονομολόγοι του υπουργείου Εμπορίου δεν ερμηνεύουν σωστά τα τριμηνιαία στοιχεία».

Πρόκειται για συνέχιση του «μυστηρίου», όπως είχε χαρακτηρίσει προ μηνών η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν την ελαφρά υποχώρηση του πληθωρισμού το 2017, τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης. Χθες έγινε γνωστό πως ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε 190.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο είχε δημιουργήσει 235.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, τον Νοέμβριο ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ αύξησε την απασχόλησή του περισσότερο από κάθε άλλο μήνα τα τελευταία 15 έτη. Ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, η οποία συντάσσει την έκθεση για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα (ADP), προειδοποιεί πως η αγορά εργασίας είναι πιθανό να υπερθερμανθεί το 2018. «Η αγορά εργασίας είναι καυτή, με δημιουργία θέσεων εργασίας σε πολλούς τομείς της οικονομίας, με εξαίρεση τομείς όπως το λιανικό εμπόριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή