Την ασφάλεια του ευρώ επιζητούν οι Ανατολικοευρωπαίοι επιχειρηματίες

Την ασφάλεια του ευρώ επιζητούν οι Ανατολικοευρωπαίοι επιχειρηματίες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις πολλών επιχειρηματιών στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας της ανόδου του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού. Γι’ αυτό και ζητούν πιεστικά την υιοθέτηση του ευρώ από τις κυβερνήσεις τους, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ενοποίηση με τις χώρες της Ευρωζώνης. Σε πρόσφατη συζήτηση στο πλαίσιο του Συνδέσμου Πολωνών Βιομηχάνων, με θέμα τα υπέρ και τα κατά της συμμετοχής στην Ευρωζώνη, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Πολωνίας Μαρέκ Μπέλκα εξέπληξε το ακροατήριο δηλώνοντας σθεναρά την προτίμησή του στο ευρώ. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που, κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, είχε αντισταθεί στο να υιοθετήσει η Πολωνία το ευρώ, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Το ότι σήμερα υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο δείχνει πόσο θορυβημένοι είναι οι επιχειρηματικοί κύκλοι της Ανατολικής Ευρώπης, λόγω της έξαρσης του λαϊκισμού.

Οι ίδιες αντιδράσεις παρατηρούνται και μεταξύ των επιχειρηματικών κύκλων στην Ουγγαρία και στην Τσεχία. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις αναδείχθηκε νικητής έχοντας ως βασικό σύνθημα τις ενστάσεις του στο να χρησιμοποιήσουν Παρίσι και Βερολίνο την Ευρωζώνη ως μοχλό ανάπτυξης της Ε.Ε. «Η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. και στις ευρωπαϊκές υποθέσεις εν γένει περιλαμβάνει θέματα που χρήζουν σοβαρής αντιμετώπισης», δήλωσε ο Ραντέκ Σπικάρ, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τσεχικών Βιομηχανιών, με 11.000 μέλη. «Αν εξαρτάσαι σε μεγάλο βαθμό από κάτι, καλό είναι να μπορείς και να του ασκείς όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιρροή».

Η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία εξαρτώνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις εξαγωγές τους, τις ξένες επενδύσεις και τις επιδοτήσεις. Και όσο τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης κινούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής τους ενοποίησης, τόσο οι εκτός ευρώ χώρες θα αποδυναμώνονται ως προς τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων. Ο Μαρέκ Μπέλκα επισημαίνει ότι το ευρώ θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τις εταιρείες, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αύξηση των μισθών και προώθηση της καινοτομίας. Πάντως, η γενικευμένη απροθυμία των πολιτικών ηγεσιών στην Ανατολική Ευρώπη να αποδεχθούν το κοινό νόμισμα συνδέεται με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Πέραν τούτου, αν το Brexit μπορεί να δώσει κάποιο μάθημα, είναι ότι τα συμφέροντα των επιχειρηματιών εύκολα παραγκωνίζονται όταν υπάρχουν μείζονα θέματα στην πολιτική συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η μετανάστευση.

Ο Μαρσίν Τσιζέρκσι, γενικός οικονομικός διευθυντής της μεγαλύτερης πολωνικής υποδηματοποιίας CCC, επισημαίνει ότι «το ευρώ χρειάζεται για να μετριάσει τους επιχειρηματικούς κινδύνους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή