Ο Τσακαλώτος στη λίστα του Politico με τις προσωπικότητες του 2018

Ο Τσακαλώτος στη λίστα του Politico με τις προσωπικότητες του 2018

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λίστα του Politico με τις 28 πλέον επιδραστικές προσωπικότητες του 2018, βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται στην 20η θέση, με το Politico να εξηγεί, σχετικά με την επιλογή να συμπεριληφθεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στη συγκεκριμένη λίστα:

«Εάν η Ελλάδα εγκαταλέιψει την τρίτη διάσωσή της τον Αύγουστο όπως είχε προγραμματιστεί, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αξίζει μεγάλο μέρος της πίστωσης. Όχι ότι πολλοί Έλληνες είναι πιθανό να τον ευχαριστήσουν».

Το Politico συνεχίζει:

«Δεν θα δείτε πολλά χαρούμενα πρόσωπα στην Αθήνα», λέει ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις που επέφερε ο Τσακαλώτος και ο προϊστάμενος του πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπληξαν βαθιά την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση έχει μειώσει τις συντάξεις, έχει αυξήσει τους φόρους και έχει μειώσει τον δημόσιο τομέα. Περισσότερο από το 20% του πληθυσμού είναι εκτός εργασίας. «Όταν ήρθε η ώθηση, κατέστη δυνατή η αποτροπή των ιδεολογικών προκαταλήψεών του», δήλωσε ο Γιάννης Παλαιολόγος, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας που έχει γράψει εκτενώς για την κρίση. «Δεν είναι κάποιος που θα θέσει την πολιτική πάνω από τα συμφέροντα της χώρας».

«Όταν ο Τσακαλώτος ανέλαβε τη θέση του το καλοκαίρι του 2015, λίγοι περίμεναν μεγάλα πράγματα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο περιζήτητος προκάτοχός του, έφερε την Ελλάδα στο χείλος του οικονομικού Αρμαγεδώνα, ανταγωνίζοντας τους πιστωτές της Αθήνας με μια στάση διαβόητης περίθαλψης προς τις υποχρεώσεις της διάσωσης. Η Ευρώπη είχε λίγη εμπιστοσύνη ότι ο Τσακαλώτος, ένας άλλος οικονομολόγος με αριστερές απόψεις, θα ήταν πολύ διαφορετικός. Ανησυχώντας για την αγωνία της Αθήνας, η Γερμανία έσπευσε να στείλει ένα σχέδιο για να δώσει στην Ελλάδα ένα «χρονοδιάγραμμα» από την ευρωζώνη, αποτέλεσμα που σχεδόν σίγουρα θα είχε ως αποτέλεσμα ένα μόνιμο «Grexit».

Τσακαλώτος, ο 8ος Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εξέπληξε πολλούς συμφωνώντας για ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ. «Το μυστικό του: να πείσει τους συναδέλφους του στην Ευρωομάδα ότι παρά το κομμουνιστικό παρελθόν του, δεν ενδιαφερόταν να είναι ένα άλλο λαϊκίστικο poster-boy» τονίζει μεταξύ άλλων το Politico.

Οι 28 προσωπικότητες του 2018:

Ο Τσακαλώτος στη λίστα του Politico με τις προσωπικότητες του 2018-1

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή