ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τσακαλώτος στη λίστα του Politico με τις προσωπικότητες του 2018

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στη λίστα του Politico με τις 28 πλέον επιδραστικές προσωπικότητες του 2018, βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται στην 20η θέση, με το Politico να εξηγεί, σχετικά με την επιλογή να συμπεριληφθεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στη συγκεκριμένη λίστα:

«Εάν η Ελλάδα εγκαταλέιψει την τρίτη διάσωσή της τον Αύγουστο όπως είχε προγραμματιστεί, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αξίζει μεγάλο μέρος της πίστωσης. Όχι ότι πολλοί Έλληνες είναι πιθανό να τον ευχαριστήσουν».

Το Politico συνεχίζει:

«Δεν θα δείτε πολλά χαρούμενα πρόσωπα στην Αθήνα», λέει ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις που επέφερε ο Τσακαλώτος και ο προϊστάμενος του πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπληξαν βαθιά την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση έχει μειώσει τις συντάξεις, έχει αυξήσει τους φόρους και έχει μειώσει τον δημόσιο τομέα. Περισσότερο από το 20% του πληθυσμού είναι εκτός εργασίας. «Όταν ήρθε η ώθηση, κατέστη δυνατή η αποτροπή των ιδεολογικών προκαταλήψεών του», δήλωσε ο Γιάννης Παλαιολόγος, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας που έχει γράψει εκτενώς για την κρίση. «Δεν είναι κάποιος που θα θέσει την πολιτική πάνω από τα συμφέροντα της χώρας».

«Όταν ο Τσακαλώτος ανέλαβε τη θέση του το καλοκαίρι του 2015, λίγοι περίμεναν μεγάλα πράγματα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο περιζήτητος προκάτοχός του, έφερε την Ελλάδα στο χείλος του οικονομικού Αρμαγεδώνα, ανταγωνίζοντας τους πιστωτές της Αθήνας με μια στάση διαβόητης περίθαλψης προς τις υποχρεώσεις της διάσωσης. Η Ευρώπη είχε λίγη εμπιστοσύνη ότι ο Τσακαλώτος, ένας άλλος οικονομολόγος με αριστερές απόψεις, θα ήταν πολύ διαφορετικός. Ανησυχώντας για την αγωνία της Αθήνας, η Γερμανία έσπευσε να στείλει ένα σχέδιο για να δώσει στην Ελλάδα ένα «χρονοδιάγραμμα» από την ευρωζώνη, αποτέλεσμα που σχεδόν σίγουρα θα είχε ως αποτέλεσμα ένα μόνιμο «Grexit».
Τσακαλώτος, ο 8ος Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εξέπληξε πολλούς συμφωνώντας για ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ. «Το μυστικό του: να πείσει τους συναδέλφους του στην Ευρωομάδα ότι παρά το κομμουνιστικό παρελθόν του, δεν ενδιαφερόταν να είναι ένα άλλο λαϊκίστικο poster-boy» τονίζει μεταξύ άλλων το Politico.

Οι 28 προσωπικότητες του 2018:

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ