Η Apple θα εξοικονομήσει 47 δισ. δολ. λόγω του φορονομοσχεδίου Τραμπ

Η Apple θα εξοικονομήσει 47 δισ. δολ. λόγω του φορονομοσχεδίου Τραμπ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τεχνολογικός κολοσσός Apple θα είναι ο πιο ωφελημένος σε σχέση με τις άλλες αμερικανικές πολυεθνικές από το φορολογικό νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών. Το όφελος υπολογίζεται στα 47 δισ. δολάρια, συγκριτικά με το υφιστάμενο καθεστώς, λόγω της πρότασης για μείωση της φορολόγησης των κερδών που βρίσκονται στο εξωτερικό, επισημαίνουν οι Financial Times αλλά και ειδήμονες επί των φορολογικών θεμάτων.

Οι Ρεπουμπλικανοί προτείνουν φορολογικό συντελεστή 14,5% για τα κέρδη των αμερικανικών πολυεθνικών από διεθνείς δραστηριότητες, τα οποία είναι «παρκαρισμένα» στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια. Σκοπός των αμερικανικών εταιρειών με υψηλή κερδοφορία από διεθνείς δραστηριότητες είναι να αποφύγουν τη φορολόγησή τους με τον υφιστάμενο συντελεστή 35%. Μέχρι σήμερα, μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι έχουν συγκεντρώσει 1,3 τρισ. δολάρια στο εξωτερικό από τα κέρδη των διεθνών δραστηριοτήτων τους.

Κεντρικός άξονας του φορολογικού νομοσχεδίου που προωθεί ο Λευκός Οίκος είναι η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων εντός των ΗΠΑ από 35% σε 20%. Προς το παρόν υπάρχουν δύο εκδοχές του φορολογικού νομοσχέδιου: μία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και άλλη μία από τη Γερουσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να ενοποιηθούν λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Το ρευστό και οι επενδύσεις που έχει συσσωρεύσει η Apple επί σειράν ετών στο εξωτερικό ανέρχονται στα 252 δισ. δολάρια, δηλαδή αποτελούν το ένα πέμπτο όλων των χρημάτων που διατηρούν οι αμερικανικές πολυεθνικές εκτός συνόρων ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Η ρευστότητα της Microsoft, η οποία ακολουθεί την Apple, είναι αρκετά χαμηλότερη, 132 δισ. δολάρια.

Με τον υφιστάμενο φορολογικό συντελεστή στο 35%, η Apple θα έπρεπε να πληρώσει 78,6 δισ. δολάρια σε φόρους αν αποφάσιζε να φέρει στις ΗΠΑ όλα τα κέρδη της από το εξωτερικό. Βέβαια, το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν υποχρεώνει την Apple να πληρώσει φόρους, αν πρώτα δεν επαναπατρίσει τα συσσωρευμένα κέρδη των προηγούμενων ετών.

Με βάση το φορολογικό νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών, η Apple θα υποχρεωνόταν αυτομάτως να πληρώσει φόρους 31,4 δισ. δολάρια είτε φέρει αυτά τα χρήματα στις ΗΠΑ είτε όχι, επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Χάρβεϊ, καθηγητής Φορολογικών Θεμάτων στο Πανεπιστήμιο Βιλανόβα. Ετσι προκύπτει όφελος 47 δισ. δολαρίων από φόρους 78,6 δισ. δολαρίων με συντελεστή 35%.

Οι φόροι, ενδεχομένως, να μειωθούν περαιτέρω στα 29,3 δισ. δολάρια, αν η Apple χάσει στη δικαστική διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν υποχρεώνει την Apple να καταβάλει αναδρομικά φόρους 13 δισ. ευρώ στο ιρλανδικό κράτος, με το σκεπτικό ότι το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της ευρωπαϊκής χώρας αποτελεί έμμεση κρατική βοήθεια. Η Apple έχει ασκήσει έφεση. Αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίσει ότι ήταν σωστή η απόφαση της Κομισιόν, τότε η Apple δεν μπορεί να φορολογηθεί διπλά.

Η Apple έχει προβλέψει την καταβολή φόρων σε αντίθεση με άλλες αμερικανικές πολυεθνικές. Εχει φροντίσει να συγκεντρώσει 36,4 δισ. δολάρια για την πληρωμή φόρων, δηλαδή περισσότερα από τα 31,4 δισ. δολάρια που θα κατέβαλλε στο αμερικανικό Δημόσιο αν περάσει η πρόταση των Ρεπουμπλικανών για φορολόγηση 14,5% στα κέρδη από το εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή