Aφράτη βασιλόπιτα-κέικ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνταγή μάς έδωσε η κυρία Κατερίνα Ηλιάδη, η οποία φτιάχνει αυτή τη βασιλόπιτα με επιτυχία κάθε χρόνο για το διευρυμένο οικογενειακό τραπέζι.

Προετοιμασία: 50΄, Ψήσιμο: 1 ώρα και 15΄, Αναμονή: 30΄

Υλικά (για 16 μερίδες) 

  • 6 αυγά, χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους
  • 2½ φλιτζ. ζάχαρη
  • 4½ φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1½ φλιτζ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου  
  • 1 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

Διαδικασία

 

Χτυπάμε στο μίξερ, σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα, με το σύρμα, τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη σε μαρέγκα. Στο μεταξύ, κοσκινίζουμε σε μια λαδόκολλα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε άλλο σκεύος και την αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, με το σύρμα, τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να έχουμε ένα άσπρο και αφράτο μείγμα.

Αλλάζουμε εξάρτημα και προσαρμόζουμε στο μίξερ το φτερό. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας το μείγμα του αλευριού (κάνουμε τη λαδόκολλα χωνί και το ρίχνουμε λίγο-λίγο). Εναλλάξ με το αλεύρι ρίχνουμε τον χυμό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175° C.

Οταν έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα (αλλιώς θα σταθεί πάνω στο εξάρτημα). Τέλος, ενσωματώνουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.

Ντύνουμε εσωτερικά με λαδόκολλα ένα μεγάλο, στρογγυλό ταψί και αδειάζουμε σε αυτό το μείγμα. Ψήνουμε το κέικ στον αέρα για 1 ώρα και 15 λεπτά. Μετά το αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά μέσα στο ταψί προτού το ξεφορμάρουμε.

Ξεκολλάμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και βάζουμε τη βασιλόπιτα σε μια μεγάλη πιατέλα.

Πρόταση διακόσμησης

  •  Σχεδιάζουμε σε ένα χαρτόνι με χοντρούς αριθμούς τη χρονολογία «2018». Κόβουμε τους αριθμούς με κοπίδι ή ψαλίδι και ακουμπάμε το χαρτόνι πάνω στην πίτα. Πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη και αφαιρούμε το χαρτόνι.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή