ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η πιο ωραία πολίτικη βασιλόπιτα

ΑΝΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΟΥ

Φωτογραφία: ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Βασιλόπιτα, Ζύμες / Πίτες / Τάρτες, Συνταγές, Γλυκά, Χριστούγεννα, Αμύγδαλα, Μαχλέπι

Προετοιμασία: 1 - 1½ ώρα Αναμονή: 3 ώρες, Ψήσιμο: 1 ώρα

Υλικά (για 12 μερίδες)
  • 100 γρ. νερό χλιαρό
  • 80 γρ. μαγιά νωπή (ή 2 κύβους που βρίσκουμε στα ψυγεία του σούπερ μάρκετ)  
  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι + επιπλέον, για την επιφάνεια εργασίας
  • 100 γρ. νερό βρύσης
  • 2 κουτ. σούπας γλυκάνισος
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος ή τύπου Κερκύρας ή, ακόμη καλύτερα, γάλακτος (το «λιωμένο» που βρίσκουμε σε βαζάκι)
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μαχλέπι, κοπανισμένο  
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη με 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 4 αυγά μεγάλα
  • λίγο λάδι, για το σκεύος
  • 1 κρόκος, για άλειμμα
  • αμύγδαλα λευκά, ανάλατα, για διακόσμηση

Διαδικασία

Βάζουμε το χλιαρό νερό σε ένα μεγαλούτσικο μπολ. Θρυμματίζουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε στο χλιαρό νερό, ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε 5 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά, μέχρι το μείγμα σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Βάζουμε τα άλλα 100 γρ. νερό σε ένα μπρίκι και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τον γλυκάνισο και βράζουμε για 1 λεπτό (ο χρόνος μετράει από τη στιγμή του κοχλασμού) ώστε να βγάλει τα αρώματά του. Αφού βράσει σουρώνουμε το αρωματισμένο νερό και το αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό.

Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα βουτύρου να γίνει χλιαρό.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και βάζουμε σε αυτή το αλεύρι και κάνοντας μια λακκούβα στο κέντρο του όπου εκεί μέσα ρίχνουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι, τα αυγά, το μείγμα της μαγιάς, το αρωματισμένο νερό και το μείγμα του βουτύρου. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Λαδώνουμε μια λεκάνη και μεταφέρουμε σε αυτή τη ζύμη. Κλείνουμε με μεμβράνη και τυλίγουμε τη λεκάνη με κουβέρτα.

Αφήνουμε τη ζύμη για περίπου 2 ώρες, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.  Μετά την ξαναβάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε ελαφρά (όχι με γροθιές), ίσα για να της δώσουμε σχήμα καρβελιού.

Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί διαμέτρου 32 - 34 εκ., μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί και την αφήνουμε πάλι για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος ώστε να φουσκώσει λίγο. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γάλα με τον κρόκο.

Αλείφουμε προσεκτικά όλη την επιφάνεια της ζύμης με το αυγόγαλα και σχηματίζουμε με τα αμύγδαλα το «2018».

Ψήνουμε τη βασιλόπιτα στον φούρνο για 1 ώρα.

Μυστικά

Ενώ ζυμώνουμε, καλό είναι να έχουμε λίγο αλεύρι δίπλα μας, μήπως χρειαστεί να ρίξουμε λίγο στη ζύμη για να τη δουλέψουμε καλύτερα.

Για περισσότερο άρωμα, επιλέγουμε βούτυρο γάλακτος (το πρόβειο που βρίσκουμε σε βαζάκι και συνηθίζουμε να το λέμε «λιωμένο»).

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ