Δειγματοληπτικοί οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Δειγματοληπτικοί οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δειγματοληπτικοί είναι οι έλεγχοι που γίνονται στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών σε πτήσεις που έρχονται από την Ελλάδα και προβλέπονται από τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, είπε σήμερα ο Έλληνας Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Αβραμόπουλος, θέλοντας να ρίξει τους τόνους για το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες απάντησε σε σχετικό ερώτημα λέγοντας πως «οι βελγικές αρχές μας ενημέρωσαν επίσημα ότι πραγματοποιούν σποραδικούς αστυνομικούς ελέγχους στο αεροδρόμιο τον Βρυξελλών βάσει εκτιμήσεων κινδύνου».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως οι έλεγχοι αυτοί δεν αφορούν μόνο τις πτήσεις από την Ελλάδα και δεν πραγματοποιούνται εκτός του χώρου Σένγκεν.

Πρόσθεσε, δε, πως «το μέτρο αυτό δεν είναι καινούργιο, δεν πρόκειται για κάτι που προέκυψε τώρα».

Ο κ. Αβραμόπουλος και η Ευρωπαική Επιτροπή παραμένουν σε επαφή με τις βελγικές αρχές για το θέμα παρόλο που οι αστυνομικοί έλεγχοι προβλέπονται από τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται και σε άλλα κεντρικά αεροδρόμια της Ευρώπης μετά την Γερμανία σε επιβάτες που ταξιδεύουν από την Ελλάδα, προφανώς υπό τον φόβο εισόδου παράτυπων μεταναστών με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε ευρωπαϊκές χώρες, έγιναν γνωστοί την Τρίτη από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο, ο οποίος καυτηρίασε το γεγονός κάνοντας λόγο για συνέχιση του «ευρωπαϊκού διασυρμού» της χώρας.

Ο κ. Κύρτσος μαζί με άλλους έξι ευρωβουλευτές ήταν επιβάτης πτήσης της Aegean με προορισμό της Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών τους ζητήθηκαν από τρεις αστυνομικούς τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Το γεγονός σχολίασε στην «Κ» και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος βρισκόνταν επίσης στην πτήση. «Κάθε κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα για δειγματοληπτικούς ελέγχους. Είναι κάτι νόμιμο. Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι έλεγχοι αυτοί αυξάνονται σε επιβάτες προερχόμενους από την Ελλάδα και γίνονται εκτός από την Γερμανία και σε Βέλγιο και Γαλλία, αποδεικνύει ότι υπάρχει πρόβλημα», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή