Ελληνική τέχνη στο Μαϊάμι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oσο το θερμόμετρο πέφτει στην Αθήνα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο Μαϊάμι, ανεβαίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά, καθώς ετοιμάζεται να ανοίξει για το φιλότεχνο κοινό η Art Basel Miami, στην οποία συμμετέχουν δύο γκαλερί από την Ελλάδα.

Μία από τις μεγαλύτερες φουάρ σύγχρονης τέχνης που ξεκίνησε την πορεία της το 1970, από μόλις δέκα γκαλερί της Βασιλείας στην Ελβετία, σταδιακά διεύρυνε το παλμαρέ της σε Μαϊάμι και Χονγκ Κονγκ και φέτος θα παρουσιάσει περίπου 4.000 καλλιτέχνες από 200 γκαλερί.

Ανάμεσα στον πίνακα του Πίτερ Σολ «Ο Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα», που απεικονίζει τον Αμερικανό πρόεδρο με σώμα κροκοδείλου, το υπερμέγεθες έργο του Ρόμπερτ Ράουσμπεργκ αλλά και το «Sumac» της Κέλι Ελσγουορθ, το ακριβότερο έργο της έκθεσης με τιμή που αγγίζει τα 5 εκατομμύρια δολάρια, θα παρουσιαστούν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών από τις γκαλερί Bernier/Eliades και Καλφαγιάν. «Οι Ελληνες καλλιτέχνες στέκονται με άνεση και αξιώσεις στο διεθνές περιβάλλον. Στην Art Basel η ελληνικότητα μιας γκαλερί είναι μόνο ένας γεωγραφικός προσδιορισμός, δεν είναι κάτι που βλέπουν ως εξωτικό φρούτο· το ζητούμενο είναι η ποιότητα», λέει στην «Κ» ο Αρσέν Καλφαγιάν. Φέτος η γκαλερί παρουσιάζει έργα με αναφορές στην ιστορική μνήμη και τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, από τους Βλάση Κανιάρη, Κωστή Βελώνη, Σιλβίνα ντερ Μεγκερντιτσιάν και την Ελληνοαιγύπτια Φαρίντα ελ Γκαζάρ. «Θεωρούμε πολύ σημαντικό οι Ελληνες καλλιτέχνες να παρουσιάζονται σε ένα διεθνές πλαίσιο. Αυτό που σχεδιάζουμε να κάνουμε ως γκαλερί είναι να παρουσιάσουμε διεθνώς το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως ο Ακριθάκης και η Πάστρα, κάτι που δεν είχε γίνει συστηματικά», τονίζει ο κ. Καλφαγιάν.

Η γκαλερί Bernier/Eliades έχει μια συνεπή παρουσία στην Art Basel εδώ και τέσσερις δεκαετίες και συμμετέχει στην έκθεση του Μαϊάμι από το 2000. Στις διεθνείς φουάρ τέχνης η κρίση είναι μια λέξη του παρελθόντος. «Δεν υπάρχει κρίση εδώ, ούτε στην Ευρώπη τη βλέπουμε γενικά, εκτός από την Ελλάδα», σημειώνει ο Ζαν Μπερνιέ. Στο ρόστερ των καλλιτεχνών που παρουσιάζει φέτος βρίσκονται αναγνωρισμένοι Ελληνες και ξένοι εικαστικοί, ζωγράφοι και φωτογράφοι, όπως η Μαρίσα και ο Μάριο Μερζ, ο Πιερ-Πάολο Καλζολάρι αλλά και οι Στράτος Καλαφάτης, Διονύσης Καβαλλιεράτος και Νίκος Ναυρίδης, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική σύνθεση. Κάτι που λείπει από τις ελληνικές γκαλερί, μας λέει ο κ. Μπερνιέ, είναι η «διεθνοποίησή» τους. «Δεν μπορείς να προωθείς μόνο Ελληνες καλλιτέχνες, πρέπει να έχεις και ξένους στο πρόγραμμά σου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή