Ολα τα… πειράματα του δήμου, στο Σεράφειο

Ολα τα… πειράματα του δήμου, στο Σεράφειο

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φανταστείτε όλες τις υπηρεσίες που πειραματίστηκαν με τη νέα «συμπεριφορά» στην πόλη να δραπετεύουν από το καφκικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων στη Λιοσίων και να εγκαθίστανται στην Πειραιώς όχι ως υπηρεσίες με γραφεία και τηλέφωνα, αλλά ως τόπος συνάντησης της πολυεπίπεδης καινοτομίας. Το Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας, που ήρθε να αγκαλιάσει το υπερσύγχρονο Σεράφειο Κολυμβητήριο, χαρακτηρίζεται «το μεγαλύτερο έργο της θητείας» – και, πράγματι, έχει όλα τα φόντα για να καταστεί.

Ξεπερνώντας το «σύνδρομο της μακέτας» ή του «οράματος για την πόλη», η Αθήνα πλέον διαθέτει έναν κόμβο πολιτισμού, αθλητισμού και επιχειρηματικής καινοτομίας σε μια περιοχή που το είχε ανάγκη. Στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη είναι έτοιμο το Σεράφειο Συγκρότημα (που πήρε 3,5 χρόνια για να ολοκληρωθεί και κόστισε 18,5 εκατ. ευρώ, όλα από το ΕΣΠΑ), με το εμβληματικό κολυμβητήριο, την παιδική χαρά (με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – ΙΣΝ), το υπαίθριο πάρκο, το ισόγειο και υπόγειο πάρκινγκ και, περισσότερο απ’ όλα, τις αισθητικά άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις. Ειδικά αυτές τις τελευταίες είναι που φιλοδοξεί ο Δήμος Αθηναίων να μετατρέψει σε χώρο όπου οι πολίτες, ανοικτά και ελεύθερα, θα μπορούν, αφενός, να βλέπουν πώς λειτουργεί η πόλη «από μέσα» και, αφετέρου, να χρησιμοποιούν τους μεγάλους ή μικρούς χώρους στο πλαίσιο του πολιτισμού, του αθλητισμού, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Το κολυμβητήριο

Κυριακή μεσημέρι, και το υπο-ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητήριο (25×33, 13 διαδρομών), παρά την πολυκοσμία, παραμένει σιωπηλό, αφήνοντας μόνο να ακούγονται οι βουτιές και τα «κύματα». Εδώ και περίπου ένα μήνα, το Σεράφειο Κολυμβητήριο έχει ξανά αυτό που ο δωρητής του, Αλκιβιάδης Σεράφης, είχε οραματιστεί για την πόλη, αφήνοντας στη διαθήκη του, το 1936, χρηματικό κληροδότημα στον Δήμο Αθηναίων για να κατασκευαστεί κτίριο λουτρών, δημόσιας και δωρεάν χρήσης. Τελικά, λόγω των πολέμων που μεσολάβησαν (Β΄ Παγκόσμιος, Εμφύλιος), τη δεκαετία του ’60 κατασκευάστηκε το Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Ολα τα… πειράματα του δήμου, στο Σεράφειο-1

Παίρνοντας ξανά ζωή, το κολυμβητήριο, που συνοδεύεται από παιδική πισίνα, προσπαθεί να θυμίσει τη ζωή που υπήρχε προ του μεγάλου σεισμού του 1999, οπότε και εγκαταλείφθηκε, δίχως καμία δημοτική αρχή, έκτοτε, να ασχοληθεί – αγνοώντας, παράλληλα, τις επίμονες εκκλήσεις και προτάσεις των κατοίκων. Σήμερα, όμως, σχεδόν 20 χρόνια μετά, ένας ανοικτός δημοτικός χώρος «λουτρών» (αυτή ήταν η αρχική του χρήση) μετατράπηκε σε αθλητική εγκατάσταση που διαθέτει αποδυτήρια με πρόσβαση σε ΑμεΑ, κερκίδες χωρητικότητας 370 θέσεων, καφέ (εκκρεμεί η έναρξη λειτουργίας του, που τοποθετείται στις αρχές του χρόνου), ενώ δίπλα θα λειτουργήσει και εστιατόριο. Ηδη, οι γυμναστές του δήμου πραγματοποιούν προγράμματα εκμάθησης κολύμβησης για παιδιά και ενήλικες, καθώς και ατομικά και ομαδικά προγράμματα κολύμβησης. «Είμαστε περήφανοι για το τέταρτο κολυμβητήριο που αποκτά ο ΟΠΑΝΔΑ», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Κωνσταντίνος Μπιτζάνης. «Παρέχονται όλοι οι αυτοματισμοί για τη δημόσια υγεία, προσφέρεται ασφάλεια από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό (προπονητές, ναυαγοσώστες κ.λπ.) του ΟΠΑΝΔΑ. Μέχρι στιγμής, έχουν εγγραφεί περί τους 2.000 πολίτες, ενήλικες και παιδιά, ενώ αργότερα το βράδυ η πισίνα μετατρέπεται σε χώρο αθλητικού πόλο από ομάδες της περιοχής», όπως συμπληρώνει ο ίδιος.

Ολα τα… πειράματα του δήμου, στο Σεράφειο-2

Καινοτομία

«Δύο είναι οι βασικοί μας στόχοι», λέει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης, chief digital officer του Δήμου Αθηναίων, για το Athens Digital Lab, που θα λειτουργήσει στο Σεράφειο και που αποτελεί μία από τις κομβικές υπηρεσίες που θα δοκιμαστούν στο συγκρότημα. «Ο πρώτος είναι να βάλουμε την καινοτομία στις δομές του δήμου. Ο δεύτερος, να μετατραπεί το Maker Space του Σεραφείου σε χώρο πειραματισμού, δοκιμών για το ψηφιακό αύριο της Αθήνας».

Το εργαστήριο πειραματισμού, που θα στηθεί εντός των ημερών, θα δώσει χώρο και εξοπλισμό (με την αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ) σε πέντε από τις 110 ομάδες που υπέβαλαν αίτηση για να αναπτύξουν τις ιδέες τους για τη μετατροπή της πρωτεύουσας σε smart city. «Οι κατηγορίες για τις οποίες ζητήσαμε τις ιδέες των ομάδων για την πόλη ήταν πέντε: καθαριότητα, στάθμευση, δημόσιος χώρος (αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση), διαχείριση οχημάτων του δήμου και πράσινο, με επίκεντρο τον Εθνικό Κήπο. Εμείς παρέχουμε εξοπλισμό, mentoring, σέρβερ με πλατφόρμα της Nokia, συνδεσιμότητα από την Cosmote – οι ομάδες παρέχουν την υλοποίηση της ιδέας τους για το πώς η Αθήνα θα “συνδεθεί”», προσθέτει ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης.

«Ανοίγουμε τις υποδομές της πόλης και οι πολίτες θα μπορούν να δουν πώς η πόλη λειτουργεί. Πάνω απ’ όλα, όμως, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ευκαιρίες που οι πολίτες μάς ζητούν διαρκώς. Δίνουμε έναν ανοικτό δρόμο και στοχεύουμε στην αλλαγή του τρόπου που δουλεύει η καινοτομία για μια πόλη», λέει ο chief digital officer του Δήμου Αθηναίων. Και επειδή ο πειραματισμός δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως δικαιολογία για εσαεί αδράνεια, το Athens Digital Lab έχει ζητήσει από τις ομάδες ως προαπαιτούμενο η –ρεαλιστική– πρότασή τους να μπορεί να εφαρμοστεί, έστω πιλοτικά, σε μια γειτονιά της πόλης εντός εξαμήνου».

Ολα τα… πειράματα του δήμου, στο Σεράφειο-3

Στο ίδιο πλαίσιο και στον ίδιο, βεβαίως, χώρο, θα παρέχονται οι υπηρεσίες του Σημείου Υποδοχής Κοινού για την Επιχειρηματικότητα, στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες που αναζητούν στήριξη στις ιδέες τους, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από την «κοινωνική επιχειρηματικότητα».

Το σημαντικότερο έργο

Του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη

Χωρίς καμία υπερβολή θεωρώ ότι το Σεράφειο, στο πεδίο των υποδομών, είναι το πιο σημαντικό της δημαρχίας μας. Δεν θέλω να υποβαθμίσω ούτε την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης ούτε τη μετατροπή της βίλας Αμαλίας σε σχολείο, που άλλαξαν το τοπίο στη Φωκίωνος Νέγρη και στην πλατεία Βικτωρίας, δύο πολύ ευαίσθητες γειτονιές της Αθήνας. Αλλά το Σεράφειο από ένα απλό κολυμβητήριο επέστρεψε στους Αθηναίους ως ένα κέντρο αθλητισμού, πολιτισμού και καινοτομίας. Από τη μια πλευρά, δεκάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών στην πισίνα, από την άλλη το Ψηφιακό Εργαστήριο, το Athens Digital Lab του Δήμου Αθηναίων, δίπλα δίπλα με το Δίκτυο Πολιτισμού και το Maker Space. Το Σεράφειο αποδεικνύει επίσης ότι ακόμη και μέσα στην πιο βαθιά κρίση μπορούν να γίνουν μεγάλης κλίμακας έργα, αρκεί να υπάρχει σχέδιο, επιμονή και καλή συνεργασία, όπως αυτή που έχουμε με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την υπομονή ξέχασα, καθώς οι εργασίες διακόπηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο, εξαιτίας ενός… αρχαίου αμπελιού. Τέλος καλό, όλα καλά. Επίσης, ενώ το Σεράφειο είναι ένα μεγάλο έργο που ενώνει τις γειτονιές των Πετραλώνων, του Βοτανικού και του Ρουφ, είναι σαφές ότι απευθύνεται σε όλη την Αθήνα. Και ακούγοντας στο κολυμβητήριο πόσο ευχαριστημένος είναι ο κόσμος, σας μιλάω ειλικρινά, ένιωσα υπερήφανος δήμαρχος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή