Το Κονκλάβιο (07/12/17)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα ο Aγιος Νικόλαος στο ground zero

Ανήμερα την εορτή του Αγίου Νικολάου έφτασε στα χέρια μου επιστολή (βλ. εικόνα) που ισοδυναμεί με το πάτημα του κουμπιού για την ενεργοποίηση των πυρηνικών στην υπόθεση της διαδοχής –που δεν έρχεται– στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αμερικής. Εξηγούμαι: Η εταιρεία (Skanska) που έχει αναλάβει την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο ground zero της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε, χθες, ότι τα μαζεύει και φεύγει! Η εταιρεία αναφέρει ότι διακόπτει το συμβόλαιό της με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής λόγω αθέτησης πληρωμών, καλεί τα συνεργεία να αποχωρήσουν από το σημείο των έργων και δηλώνει ότι επιφυλάσσεται των νομίμων δικαιωμάτων της έναντι της Αρχιεπισκοπής για την αθέτηση του συμβολαίου.

Το Κονκλάβιο (07/12/17)-1

Δεν θα γίνουν τα εγκαίνια

Θυμίζω ότι τα εγκαίνια του έργου έχουν συνδεθεί με την αποχώρηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο: ήταν προγραμματισμένα για τις αρχές του 2017, αναβλήθηκαν για τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, στη συνέχεια μετατέθηκαν για τον Μάρτιο του 2018 και κατόπιν για μεταγενέστερο χρόνο εντός του 2018. Στο μεταξύ, το έργο ξεκίνησε με προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέσα σε τρία χρόνια εκτοξεύθηκε στα 60 εκατομμύρια, ενώ οι εκτιμήσεις για την ολοκλήρωση του έργου κάνουν λόγο για 80 εκατομμύρια. Δεν χρειάζεται, νομίζω, να προσθέσω ότι ο πλήρης εκτροχιασμός των ποσών που δόθηκαν και όσων θα πρέπει ακόμη να δοθούν, φέρει έντονη οσμή σκανδάλου.

Big Bang

Για την ώρα, η επιστολή της Skanska εκτιμώ ότι μυρίζει μπαρούτι. Η ομογένεια, ούτως ή άλλως, δυσπιστεί έντονα απέναντι στον Δημήτριο όλους τους τελευταίους μήνες και έχει αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα προς την Αρχιεπισκοπή με μεγάλες επιπτώσεις για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υποθέτω ότι οσονούπω που θα αντιληφθεί τι ακριβώς τη βρήκε, δύσκολα θα αποφευχθεί η έκρηξη. Οπως πληροφορούμαι, όλ’ αυτά είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των αμερικανικών αρχών που αντιλαμβάνονται ότι εγκαίνια του Aγίου Νικολάου στο ground zero με τον Δημήτριο ως Αρχιεπίσκοπο δεν πρόκειται να γίνουν. Αυτό που σίγουρα θα γίνει είναι κάτι σαν ομογενειακό Big Bang.

Ωραίο μου συνοικέσιο

Κάτι σαν γνωριμία των συγγενών της νύφης και του γαμπρού μετά το συνοικέσιο θύμιζε η χθεσινή πανηγυρική κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού. Το λέω επειδή είναι από τις λίγες φορές που ακόμη και οι ακραιφνείς του ΠΑΣΟΚ εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι η ομήγυρη που συγκεντρώθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας δεν θύμιζε αμιγώς τον κλασικό homo Pasokus. Λογικό, αφού οι του ΚΙΔΗΣΟ και του ΠΑΣΟΚ γνωρίζονται από τη συμμετοχή στη ΔΗΣΥ. Το Ποτάμι, όπως πληροφορούμαι, τους φάνηκε κάτι σαν… ο Γενναίος νέος κόσμος.

Τα κεράσματα

Από το ΚΙΔΗΣΟ ήταν εκεί οι Φίλιππος Σαχινίδης, Δημήτρης Ρέππας, Γιώργος Ελενόπουλος και ο Μιχάλης Καρχιμάκης. Ο τελευταίος καθόταν μαζί με τον Χάρη Καστανίδη και τον Γρηγόρη Νιώτη δίπλα στον Γρηγόρη Ψαριανό – o οποίος πρέπει να έπαθε κάτι σαν πολιτισμικό σοκ, καθώς θυμίζω ότι εξαρχής ήταν επιφυλακτικός με το εγχείρημα. Oπως πληροφορούμαι, έπνιξε τον πόνο του στην τελευταία καριόκα που τον κέρασε ο εορτάζων Νίκος Μπίστης, λέγοντάς του με νόημα: «Δεν φανταζόμουν ότι θα σε κερνούσα και γλυκό και μάλιστα σε τέτοια εκδήλωση». Ούτε ο Ψαριανός το φανταζόταν.

Γονείς και πεθερικά

Hταν όλοι εκεί. Ο Κώστας Σημίτης, αλλά και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος αφίχθη στην αίθουσα με καθυστέρηση. Οι μόνοι που έλειπαν ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρώτος βρίσκεται σε ταξίδι. Ο δεύτερος ήταν στις Βρυξέλλες, αλλά η απουσία του εκλήφθηκε ως πολιτική. Ο Νίκος Αλιβιζάτος είχε, βέβαια, την τιμητική του. Η παρότρυνσή του προς το ακροατήριο ήταν του τύπου «παιδιά μου, να μένετε σ’ αυτά που σας ενώνουν και όχι σ’ αυτά που σας χωρίζουν». Σε αυτά έδωσε έμφαση και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Oσο για τη Φώφη Γεννηματά, μαθαίνω ότι κάποιες επισημάνσεις σε αντιμνημονιακό τόνο που αφορούσαν την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και τη ΔΕΗ, προκάλεσαν ρίγη σε κάποιους Ποταμίσιους. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.

Ερντογανική σύσκεψη

Μίνι σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή είχε χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντικείμενο, η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν και η σημερινή συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον Τούρκο πρόεδρο. Παρόντες ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο διπλωματικός σύμβουλος του Μητσοτάκη Κώστας Αλεξανδρής, ο επικεφαλής της ομάδας συμβούλων του καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Σαββαΐδης. Το καλύτερο το κράτησα για το τέλος: παρούσα ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη, λόγω προτέρας εμπειρίας στα εξωτερικά, αλλά και προσωπικής σχέσης με τον Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή