Εκλογές χωρίς «καθαρή» έξοδο

Εκλογές χωρίς «καθαρή» έξοδο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξέρω αν και αυτό θα το πιστώσουν, οι απολογητές της κυβέρνησης, στις επικοινωνιακές ικανότητες του πρωθυπουργού, αλλά η υπόμνηση του υπευθύνου στελέχους της τρόικας ότι δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο, μάλλον μοιάζει με αδιάσειστη ήττα της επιπολαιότητας με την οποία αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση τον μακρύ (ακόμη) δρόμο για την ανάκαμψη. Το είχαμε επισημάνει μήπως και προλάβουμε τη ζημιά που παθαίνει η οικονομία κάθε φορά που διαψεύδεται ο ενθουσιασμός του Μαξίμου.

Ο κ. Κοστέλο, ο οποίος βιάζεται κι αυτός όπως όλοι οι τεχνοκράτες της τρόικας να τελειώσει με το ελληνικό πρόγραμμα ώστε, επιτέλους, να ασχοληθεί με κάτι καλύτερο, υποχρεώθηκε να υπενθυμίσει ότι ο έλεγχος θα συνεχιστεί και μετά το πέρας του δανειακού προγράμματος. Υπάρχουν πολλά εργαλεία, πέραν των τριμηνιαίων αξιολογήσεων, για να επιτύχει η Επιτροπή τον στόχο της. Η εφαρμογή όσων προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή το ΔΝΤ θα έχει απομακρυνθεί. Οι νόμοι είναι νόμοι και, επιπλέον, οι συμφωνίες έγιναν με τους Ευρωπαίους και όχι με το Ταμείο, όπως υπογράμμισε το ίδιο στέλεχος της Επιτροπής. Αρα, η εξομοίωση των συντάξεων με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» παραμένει, δυστυχώς, το πιθανότερο σενάριο και θα πρέπει να εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα του 2019.

Η σκληρή αυτή πραγματικότητα, για τους συνταξιούχους πολίτες, ρίχνει βαριά σκιά στους πολιτικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου. Πράγματι, η υπεροψία με την οποία αντιμετωπίζουν τους αντιπάλους τους, όταν ισχυρίζονται πως «οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019», μοιάζει ανεδαφική. Εκτός εάν νομίζουν ότι οι συνταξιούχοι που τους εμπιστεύτηκαν, θα το επαναλάβουν παρά τα ψέματα που ήδη τους αράδιασαν για τη διατήρηση του ΕΚΑΣ ή την κατάργηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα, ακόμη κι όταν, στις αρχές του 2019, θα έχουν παραλάβει τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα στα οποία θα έχει εξαφανιστεί ακόμη και η αναφορά της πάλαι ποτέ σύνταξής τους.

Η έξοδος από τα μνημόνια δεν θα είναι «καθαρή» και επειδή θα τελεί υπό την εποπτεία των αγορών, πέραν των ελέγχων που θα εγκαταστήσουν οι πιστωτές, ως έχουν το δικαίωμα μέχρις ότου εξοφληθεί το 75% των δανείων που λάβαμε. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι οι αγορές έχασαν ποσό μεγαλύτερο των 100 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή («κούρεμα») χρέους του 2012. Σίγουρα, πάντως, αυτοί δεν το ξέχασαν. Σύντομα θα καταλάβουμε πόσα έχουν αλλάξει από τότε που οι αγορές δάνειζαν το ελληνικό Δημόσιο χωρίς περιορισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή