Μογκερίνι: Πρωτεύουσα και των δύο η Ιερουσαλήμ

Μογκερίνι: Πρωτεύουσα και των δύο η Ιερουσαλήμ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιερουσαλήμ πρέπει να είναι η πρωτεύουσα τόσο του Ισραήλ όσο και ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αντιδρώντας στην αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκάθαρη και ενιαία θέση. Πιστεύουμε πως η μόνη ρεαλιστική λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους βασίζεται σε δύο κράτη με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου.

Η Μογκερίνι είπε πως θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, ενώ η ίδια και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κινδυνεύει να προκαλέσει επιδείνωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.

Η Ρωσία καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να απόσχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να προκαλέσουν «επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες συνέπειες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, η Ρωσία θα ασκήσει κριτική στην αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

Επίσης, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «δεν είναι βοηθητική» και ότι η διεθνής κοινότητα θα ήθελε να δει κάποιες σοβαρές ανακοινώσεις από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το πώς θα επιλυθούν τα θέματα της Μέσης Ανατολής.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή