Γλυκά Χριστούγεννα

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε από τα καλύτερα μουσεία σοκολάτας του κόσμου αφηγούνται με ευρηματικό τρόπο την ιστορία της «τροφής των θεών» από την εποχή των Μάγια έως σήμερα.

1. Musée du Chocolat, Στρασβούργο

Πρόκειται για έναν πολυχώρο αφιερωμένο στη σοκολάτα, με μουσείο, εστιατόριο, κατάστημα και δωμάτιο τσαγιού, που βρίσκεται στη μικρή κωμόπολη Geispolsheim της Αλσατίας, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Στρασβούργο. Περάστε πρώτα από την έκθεση του μουσείου, για να παρακολουθήσετε την ιστορία του κακάο από την εποχή των Μάγια έως σήμερα και να εκπαιδευτείτε σε τεχνικές γευσιγνωσίας του γκανάς και της πραλίνας, και στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς την μπουτίκ για να αγοράσετε χριστουγεννιάτικα δώρα (από βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής μέχρι καλλυντικά, με βασικό συστατικό –φυσικά– τη σοκολάτα). Αξίζει μια επίσκεψη και στο δωμάτιο τσαγιού για μια ζεστή σοκολάτα με πιπέρι καγιέν.

|| Rue du Pont du Péage, 67118, Geispolsheim. Το ωράριο διαφοροποιείται κάθε μήνα (περισσότερα στο musee-du-chocolat.com). Εισιτήριο μουσείου 9,50 ευρώ για ενήλικες, 7 ευρώ για παιδιά 5-15 ετών.

2. Chocolate Museum, Κολονία

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το τεράστιο κακαόδεντρο κι έπειτα προχωρήστε προς το τροπικό θερμοκήπιο. Περάστε από το Chocolate Studio, για να δείτε πώς φτιάχνεται ένας χειροποίητος σοκολατένιος Αϊ-Βασίλης. Μάθετε για τις αντιλήψεις των Ολμέκων (αρχαίος πολιτισμός του Μεξικού της περιόδου 1500-400 π.Χ.), που θεωρούσαν τη σοκολάτα «τροφή των θεών», και δείτε σπάνια κειμήλια των Μάγια με αναπαραστάσεις ιερογλυφικών του κακάο. Το εξαιρετικό Chocolate Museum της Κολονίας, έκτασης 4.000 τ.μ., διαθέτει μια συλλογή 100.000 αντικειμένων και προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της σοκολάτας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

|| Am Schokoladenmuseum 1a, 50678, Köln. Ανοιχτό Δευτέρα-Παρασκευή 10 π.μ.-6 μ.μ., Σάββατο-Κυριακή 11 π.μ.-7 μ.μ. Είσοδος 11,5 ευρώ για ενήλικες, 7,5 ευρώ για παιδιά.

www.schokoladenmuseum.de

3. Choco Story, Μπριζ

Ποιες φυλές ιθαγενών της Αμερικής χρησιμοποιούσαν το κακάο σαν νόμισμα; Ποιος λαός πρόσθεσε ζάχαρη στη σοκολάτα κάνοντάς τη γλυκιά; Ποια είναι η ιστορία της Belcolade, της θρυλικής βελγικής εταιρείας που παρασκευάζει κουβερτούρα, και γιατί λίγοι μόνο την έχουν ακουστά; Οι απαντήσεις βρίσκονται σε ένα μουσείο που αντιμετωπίζει το θέμα «σοκολάτα» με πολύ σεβασμό (διαθέτει μάλιστα μια τεράστια βιβλιοθήκη με σχετική εργογραφία) και στεγάζεται στο Maison de Croon, ένα τετραώροφο κτίσμα του 1480. Στο Choco Story της πανέμορφης βελγικής πόλης θα μάθετε πώς παρασκευάζεται η μαύρη, η λευκή και η σοκολάτα γάλακτος, θα δείτε εκπληκτικά σοκολατένια γλυπτά και θα πάρετε ιδέες για να φτιάξετε σος, μους και πουτίγκα σοκολάτας.

|| Wijnzakstraat 2 (Sint-Jansplein), 8000, Bruges. Ανοιχτό καθημερινά 10 π.μ.-5 μ.μ. Είσοδος 8 ευρώ για ενήλικες, 5 ευρώ για παιδιά 6-11 ετών.

choco-story-brugge.be

Γλυκά Χριστούγεννα-1

Τα Χριστούγεννα το Museu de la Xocolata διοργανώνει εκδηλώσεις για σοκολατόφιλους κάθε ηλικίας. (Φωτογραφία: Proyecto Casiopea)

4. Museu de la Xocolata, Βαρκελώνη

Διαχρονική η σχέση της πρωτεύουσας της Καταλονίας με τη σοκολάτα, αφού οι Βουρβόνοι κατακτητές της φημίζονταν για την αδυναμία που της έτρεφαν (λέγεται ότι τον 18ο αιώνα έτρωγαν περίπου 50 γραμμ. σοκολάτας για πρωινό μαζί με λίγο ψωμί). Αυτά και άλλα πολλά θα μάθετε στο μουσείο σοκολάτας της Βαρκελώνης, που στεγάζεται στο παλιό μοναστήρι Sant Agusti και τα Χριστούγεννα διοργανώνει ξεχωριστές εκδηλώσεις για σοκολατόφιλους κάθε ηλικίας: βρέφη θα μάθουν να ζωγραφίζουν με σοκολάτα, παιδιά έως έξι ετών θα γνωρίσουν το ξωτικό από τη Μαδαγασκάρη που θα τους μυήσει στον κόσμο του κακάο, ενώ οι λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία επισκέπτες θα εντρυφήσουν στην ιστορία της σοκολάτας παίζοντας ένα παιχνίδι ρόλων, χωρισμένοι σε Αζτέκους και Μάγια.

|| Carrer Comerç 36, 08003, Barcelona. Ανοιχτό Δευτέρα-Σάββατο 10 π.μ.-7 μ.μ., Κυριακές 10 π.μ.-3 μ.μ. Είσοδος 6 ευρώ.

www.museuxocolata.cat

Γλυκά Χριστούγεννα-2

Στο εργαστήριο του περουβιανού Choco Museo θa μάθετε να φτιάχνετε μπάρες σοκολάτας. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

5. Choco Museo, Κούσκο

Το Περού είναι μία από τις πιο γνωστές χώρες κακαοπαραγωγής στον κόσμο, γι’ αυτό, αν ταξιδέψετε έως εκεί, αξίζει να επισκεφτείτε το Choco Museo, για να μάθετε τα πάντα σε σχέση με τον πολύτιμο καρπό: από την καλλιέργεια του κακάο μέχρι την επεξεργασία και τη μεταποίηση του προϊόντος. Αν θέλετε, μάλιστα, μπορείτε να ξεναγηθείτε σε μια φάρμα, για να δείτε από κοντά φυτείες. Στο μουσείο προσφέρονται δύο εργαστήρια, για να φτιάξετε χειροποίητες μπάρες σοκολάτας με την οικογένειά σας (Mini Chocolate workshop / είσοδος 12,5 ευρώ) ή να μάθετε πώς παρασκεύαζαν το ρόφημα σοκολάτας οι Ισπανοί κονκισταδόρες (Bean to Bar Workshop / είσοδος 21 ευρώ για ενήλικες, 17 ευρώ για παιδιά).

|| Hatunrumiyoc 480, Cusco. Ανοιχτό καθημερινά 11 π.μ.-8.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη. Το μουσείο ανήκει στο δίκτυο «Choco Museo», που έχει παραρτήματα σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

www.chocomuseo.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή