Επίσκεψη Ερντογάν: Επόμενο τεστ η περιοδεία στη Θράκη

Επίσκεψη Ερντογάν: Επόμενο τεστ η περιοδεία στη Θράκη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΡΑΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τα καφενεία στα ορεινά χωριά της Ροδόπης και στους μαχαλάδες των μουσουλμάνων στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη ήταν γεμάτα όταν το αεροσκάφος του κ. Ερντογάν έφτασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι άρρενες είχαν πιάσει από νωρίς καρέκλα για να παρακολουθήσουν την άφιξη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Οι μειονοτικοί προτιμούν τα τουρκικά κανάλια τα οποία είχαν «ανεβάσει» την επίσκεψη και οι αβρότητες στο αεροδρόμιο μεταξύ του κ. Ερντογάν και του κ. Κοτζιά προϊδέαζαν, όπως μας είπαν όσοι μιλήσαμε, για ένα πολύ καλό κλίμα το οποίο ήλπιζαν ότι θα έχει και θετικό αντίκτυπο στη μειονότητα.

Τα όσα διημείφθησαν στη συνέχεια στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον κ. Ερντογάν να επιμένει στα περί «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάννης και τον κ. Παυλόπουλο να καθιστά ξεκάθαρο πως για την Ελλάδα τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται, αλλά και τα περί «τουρκικής μειονότητας» ανέβασαν τους τόνους της ρητορικής και προκάλεσαν αμηχανία.

«Ο κόσμος περίμενε ένα καλύτερο κλίμα γιατί αισθάνεται πως όσο βελτιώνονται οι σχέσεις τόσο καλυτερεύει και η θέση της μειονότητας ή και το αντίθετο. Οι άνθρωποι εδώ, πλην κάποιων φανατικών, δείχνουν μουδιασμένοι. Θα δούμε όμως τι θα γίνει και αύριο (σ.σ. σήμερα) κατά την έλευση του Ερντογάν στην Κομοτηνή», όπως ειπώθηκε.

Το απρόβλεπτο

Τι μπορεί στα αλήθεια να γίνει; Οσο και αν δεν το λένε ανοιχτά, οι φόβοι εστιάζονται στο απρόβλεπτο των κινήσεων και των δηλώσεων του κ. Ερντογάν και σε πιθανές αντιδράσεις κάποιων, όχι πολλών, ακραίων χριστιανικών στοιχείων. Ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε να ανεβάσει από την Αθήνα τους τόνους επ’ αυτού, μιλώντας για προβοκατόρικες ενέργειες ενόψει του ταξιδιού του στη Θράκη. Προφανώς εννοούσε την κοινή ανακοίνωση είκοσι δύο συλλόγων, αποστράτων της αστυνομίας και του στρατού κυρίως, αλλά και κάποιων προσφυγικών σωματείων που τον χαρακτήριζαν ανεπιθύμητο και είχε πληροφορηθεί για κάποιες ενέργειες «αγνώστων» που πέταξαν προκηρύξεις και φέιγ βολάν στις μουσουλμανικές συνοικίες στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, ενώ ζωγράφισαν σταυρούς στις πόρτες σπιτιών ιμάμηδων!

Τόσο οι ασχημίες στα σπίτια των ιμάμηδων όσο και τα φέιγ βολάν και οι αφίσες προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ της μειονότητας τροφοδοτώντας κλίμα, ενώ αυξημένα μέτρα ασφαλείας σχεδιάζουν οι Αρχές για το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν, όπως έχουν δηλώσει εκπρόσωποί τους, σήμερα στις 11 το πρωί συγκέντρωση εναντίον της παρουσίας του κ. Ερντογάν, οι σύλλογοι που υπέγραψαν την ανακοίνωση.

Πέραν αυτών, πάντως, τίποτα μέχρι και χθες το βράδυ δεν προοιωνιζόταν ατμόσφαιρα έντασης κατά τη σημερινή έλευση του κ. Ερντογάν. Το διαπιστώσαμε αυτό τόσο στην Ξάνθη όσο και στα μουσουλμανικά χωριά στη διαδρομή προς την Κομοτηνή, όπου δεν υπήρχαν ενδείξεις για προετοιμασίες υποδοχής. Το μικρό τζαμί του «Kirmahalle Cammi» εφρουρείτο διακριτικά, πλην όμως δεν είναι βέβαιο ότι ο κ. Ερντογάν δεν θα επιλέξει άλλο τέμενος για να προσευχηθεί. Εδώ στην Κομοτηνή, εξάλλου, κανένας, σε επίπεδο αρμοδίων, δεν δήλωνε απολύτως βέβαιος για το πρόγραμμα της επίσκεψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή