Προκαταρκτική συμφωνία για το Brexit στις Βρυξέλλες – Ανοίγει ο δρόμος για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών

Προκαταρκτική συμφωνία για το Brexit στις Βρυξέλλες – Ανοίγει ο δρόμος για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία έφθασε σε μια προκαταρκτική συμφωνία σχετικά με τους όρους εξόδου από την ΕΕ την Παρασκευή, κατοχυρώνοντας ειδικά δικαιώματα για τέσσερα εκατομμύρια πολίτες (χωρών της Ε.Ε. που θα υποστούν τις συνέπειες του Brexit) και καταβάλλοντας 40-60 δισ. ευρώ σε έναν σκληρό αγώνα διαζυγίου από την Ε.Ε. που ανοίγει το δρόμο για εμπορικές συνομιλίες το επόμενο έτος.

Τώρα, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τη θέση της Επιτροπής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Εάν τα 27 κράτη μέλη αποδεχθούν την αξιολόγησή μας, εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως τις εργασίες της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Επρεπε να πετύχουμε τη συμφωνία σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Τερέζα Μέι το πρωί της Παρασκευής.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι έχει επιτευχθεί η πρόοδος που ήταν απαραίτητη στις συνομιλίες για το Brexit, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Βρετανία, αποτελεί έναν συμβιβασμό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Βρετανία, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο. Ο Γιούνκερ, είπε επίσης, ότι οι συνομιλίες θα εισέλθουν στην δεύτερη φάση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα την ενεργοποιήσουν.

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι «η συμφωνία αυτή διασφαλίζει τα δικαιώματα 4 εκατ. ανθρώπων που θα υποστούν τις συνέπειες του Brexit αλλά και μια χαλαρή πολιτική ελέγχου στα σύνορα με την Ιρλανδία, επισημαίνοντας ότι έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας.

Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία αυτή «απαιτούσε υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές ωστόσο πρόκειται για μια δίκαιη "ρύθμιση" για τους Βρετανούς φορολογούμενους».

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP, στο οποίο στηρίζεται η κυβέρνηση της Μέι, ανακοίνωσε ωστόσο ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί πριν να συμφωνηθούν όλα. «Ο τρόπος που θα ψηφίσουμε στην δεύτερη φάση της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό της».

Οι όροι που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για την επίτευξη προόδου αφορούσαν τους τρεις μεγάλους φακέλους της διαπραγμάτευσης. Tο θέμα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, το καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία. «Οι πολίτες της Ενωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στην ΕΕ των 27 θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ», διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Λονδίνο ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της θέσπισης συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με την Κομισιόν.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την μεταβατική περίοδο μετά το Brexit» όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Παράλληλα ο κ. Τουσκ ζητεί περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βλέπει να διαμορφώνεται η νέα σχέση μετά το Brexit.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ διευκρίνισε πάντως ότι δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί το ποσό των χρημάτων που θα πρέπει να καταβάλει η Βρετανία στην ΕΕ κατά την αποχώρησή της από αυτή καθώς οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον. «Ποτέ δεν έδωσα αριθμούς και ούτε θα ξεκινήσω σήμερα…διότι μπορεί να αλλάξουν», δήλωσε ο Μπαρνιέ. Πρόσθεσε ότι το να παραμείνει η Βρετανία στην ενιαία αγορά δεν είναι μια από τις πιθανές λύσεις στο πρόβλημα του να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, αλλά οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να αφήσουν το χρόνο στα κοινοβούλια να υποστηρίξουν οποιαδήποτε συμφωνία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ συναντήθηκαν νωρίς την Παρασκευή για να υπογράψουν μια 15σέλιδη «έκθεση προόδου» κάτι που θα επέτρεπε στους διαπραγματευτές της ΕΕ να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση συνομιλιών για τις σχέσεις μετά το Brexit.

Λίγο μετά την έναρξη της συνάντησης ο επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Μάρτιν Σέλμαϊρ ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες με λευκό καπνό να βγαίνει από μια καπνοδόχο, αφήνοντας υπόνοιες ότι η συμφωνία επετεύχθη.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ταξίδεψαν τα ξημερώματα προς τις Βρυξέλλες για να έχουν νέες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της Μέι.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ και κατόπιν με την (βρετανίδα ομόλογό του) Τερέζα Μέι.

Οι Ευρωπαίοι είχαν δώσει προθεσμία ως την Κυριακή στο Ηνωμένο Βασίλειο για την οριστικοποίηση αυτής της πρώτης προσωρινής συμφωνίας, προκειμένου να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο ώστε οι ηγέτες των 27 να τη μελετήσουν και να συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο.

Σημειώνεται ότι η Αρλίν Φόστερ, η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού ενωτικού κόμματος που υποστηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, διαπραγματευόταν ως τις πρώτες πρωινές ώρες σχετικά με το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party, DUP).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή