Εκρηξη οργής Παλαιστινίων εναντίον Τραμπ

Εκρηξη οργής Παλαιστινίων εναντίον Τραμπ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά και σφαίρες καουτσούκ που χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός, στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας με αφορμή την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, έντεκα από τους τραυματίες έφεραν τραύματα από πραγματικά πυρά και ένας εξ αυτών βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Η ατμόσφαιρα στα παλαιστινιακά εδάφη πυρακτώθηκε από την απόφαση Τραμπ, που εγκατέλειψε δεκαετίες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, υιοθετώντας τις θέσεις του Ισραήλ σε ένα από τα πιο φορτισμένα, ιστορικά και συναισθηματικά, ζητήματα της ισραηλινοαραβικής διένεξης. Ολοι φοβούνται ότι τα χειρότερα έπονται. Η σημερινή μέρα διαγράφεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι παραδοσιακές προσευχές της Παρασκευής αναμένεται να μετατραπούν σε διαδηλώσεις κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και σε άλλες αραβικές χώρες.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές παλαιστινιακές πόλεις, όπως η Ραμάλα, η Γάζα, η Χεβρώνα, η Ναμπλούς, η Βηθλεέμ και η Καλκίλια. Οι παλαιστινιακές αρχές είχαν καλέσει τους πολίτες σε γενική απεργία και ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά οι πιο ριζοσπαστικές τάσεις των Παλαιστινίων άρχισαν από χθες να καλούν σε πιο δυναμικές μορφές αντίδρασης.

Στη Γάζα, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κάλεσε τους ομοεθνείς του να ξεσηκωθούν σε μια «νέα Ιντιφάντα» και την Παλαιστινιακή Αρχή να εγκαταλείψει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Οσλο και να σταματήσει κάθε επαφή με την αμερικανική πλευρά. Λίγο αργότερα, μέλη ένοπλων οργανώσεων, ορισμένα εκ των οποίων προέρχονταν από την οργάνωση Φατάχ του μετριοπαθούς Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, εμφανίστηκαν με μάσκες σε συνέντευξη Τύπου, στη Γάζα, καλώντας σε επιστροφή στην ένοπλη δράση εναντίον της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Οχθη.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αποδοκίμασε από την πρώτη στιγμή την επιλογή Τραμπ, κινείται προς την ανάληψη διπλωματικής πρωτοβουλίας για το Παλαιστινιακό. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ενωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε: «Η Ε.Ε. έχει ξεκάθαρη και ενιαία θέση. Πιστεύουμε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση στη σύγκρουση βρίσκεται στα δύο κράτη, με την Ιερουσαλήμ κοινή πρωτεύουσα των δύο». Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, όπου θα συζητηθεί πρόταση για διεύρυνση του Κουαρτέτου (ΟΗΕ- Ε.Ε. – ΗΠΑ – Ρωσία) για το Μεσανατολικό, με τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Νορβηγίας.

Ακόμη και οι πιο στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο βρίσκονται υπό έντονη πίεση μετά την απόφαση Τραμπ. Στο Αμάν της Ιορδανίας ξέσπασαν διαδηλώσεις, ενώ ο βασιλικός οίκος της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε σε έντονο ύφος την απόφαση του Αμερικανού προέδρου. Στον Λίβανο, η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ υποστήριξε, σε ανακοίνωσή της, ότι η στροφή των ΗΠΑ κλείνει οριστικά τον δρόμο των διαπραγματεύσεων και ότι η «ένοπλη αντίσταση» είναι πλέον η μόνη επιλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή