Γερμανία: Πράσινο φως στον Σουλτς

Γερμανία: Πράσινο φως στον Σουλτς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών έδωσε χθες εντολή στην ηγεσία του κόμματος να διερευνήσει το ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων με στόχο την κυβερνητική συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, το συνέδριο επανεξέλεξε πρόεδρο τον Μάρτιν Σουλτς, σε ψηφοφορία χωρίς αντίπαλο, με ποσοστό 81,9%.

«Δεν πρέπει να κυβερνήσουμε με κάθε τίμημα. Αλλά ούτε και πρέπει να απορρίψουμε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτό που μετράει είναι τι θα μπορέσουμε να κάνουμε» είπε ο Σουλτς στους συνέδρους, οι οποίοι ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία την πρότασή του. Η ηγεσία είχε προηγουμένως αποδεχθεί να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο τον Ιανουάριο, προκειμένου να αποφασίσει το σύνολο των μελών του κόμματος αν συντρέχουν οι συνθήκες για έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων. Το αρχικό σχέδιο ήταν να λάβει την απόφαση αυτή κλειστός κύκλος 45 ηγετικών στελεχών. Στη λήξη των διαπραγματεύσεων, που υπολογίζεται την άνοιξη, η συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας θα τεθεί σε ψηφοφορία από την κομματική βάση.

Οι αντιρρήσεις στην κυβερνητική συνεργασία προήλθαν κυρίως από τη νεολαία του κόμματος, εκπρόσωποι της οποίας επεσήμαναν ότι η διαδοχική συμμετοχή σε «μεγάλους συνασπισμούς» με τους Χριστιανοδημοκράτες έχει υποσκάψει τη διακριτή ταυτότητα του κόμματος. Το ψήφισμα της νεολαίας ανέφερε ότι το κόμμα έχει «ιστορική ευθύνη» να παραμείνει στην αντιπολίτευση και να μην παραχωρήσει τα σκήπτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους ακροδεξιούς λαϊκιστές του AfD. Κατά την χθεσινή του ομιλία, ο Σουλτς παραδέχθηκε ότι το κόμμα βρίσκεται σε δεινή θέση. «Δεν χάσαμε μόνο αυτές τις εκλογές, αλλά και τις τρεις προηγούμενες» είπε. «Δεν είναι μόνο το 1,7 εκατ. ψήφων που χάσαμε αυτή τη φορά. Από το 1998 έχουμε χάσει 10 εκατ. ψήφους – τους μισούς μας ψηφοφόρους».

Ο Σουλτς ζήτησε την υποστήριξη των συνέδρων προκειμένου οι Σοσιαλδημοκράτες να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα «κοινωνικής Ευρώπης». «Το SPD είναι απαραίτητο για μια δίκαιη Ευρώπη που καινοτομεί» είπε. «Η χώρα μας δεν αντέχει άλλα τέσσερα χρόνια ευρωπαϊκής πολιτικής τύπου Σόιμπλε» προσέθεσε, λησμονώντας, προσωρινά, ότι το κόμμα του μετείχε στην κυβέρνηση αυτή. «Οταν τα κράτη δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, οι Βρυξέλλες τους επιβάλλουν δρακόντειες κυρώσεις. Αν μπορούμε να βρούμε δισεκατομμύρια για να διασώζουμε τράπεζες, αλλά χρειάζεται να δίνουμε μάχες για μικροποσά για τη στήριξη της νεανικής εργασίας, τότε αυτή σίγουρα δεν είναι η δική μου Ευρώπη», προσέθεσε, στρεφόμενος παράλληλα εναντίον μεγάλων εταιρειών όπως οι Apple, Facebook και Google και υποστηρίζοντας ότι η Ε.Ε. είναι απαραίτητη προκειμένου να υποχρεώσει τους κολοσσούς αυτούς να τηρούν τους κανόνες.

Ο Σουλτς επανέφερε τη συζήτηση περί ευρωπαϊκού συντάγματος, η οποία είχε μπει στο ψυγείο μετά την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος σε δημοψηφίσματα στη Γαλλία και στην Ολλανδία το 2005. «Θέλω μια συνταγματική συνθήκη ώστε να δημιουργηθεί μια ομοσπονδιακή Ευρώπη» είπε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι «αυτή θα παρουσιαστεί στα κράτη-μέλη και όποια χώρα διαφωνεί, απλά θα αποχωρήσει από την Ε.Ε.». Προσέθεσε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες υπονομεύονται συστηματικά από την Πολωνία, ενώ η Ουγγαρία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ε.Ε., κλείνοντας μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες με την Κίνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή