Μουζάλας: Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξουν θάνατοι από το κρύο στη Μόρια

Μουζάλας: Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξουν θάνατοι από το κρύο στη Μόρια

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να πεθάνουν άνθρωποι από το κρύο  δεν μπορεί, όπως λέει να αποκλείσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο υπουργός μίλησε για τα hotspot στα ελληνικά νησιά αλλά και τη συμφωνία με την Τουρκία.

Σε ερώτηση εάν η Μόρια της Λέσβου έχει προετοιμαστεί καλύτερα ενόψει του χειμώνα σε σύγκριση με πέρσι όταν πρόσφυγες πέθαναν από το κρύο, ο υπουργός απαντά ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία: «Ήδη στέλνουμε περισσότερο εξοπλισμό και τρόφιμα στον καταυλισμό. Ωστόσο το κλειδί είναι ο αριθμός των νεοαφιχθέντων. Εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε πιστεύω ότι έχουμε προετοιμαστεί καλά. Σκεφτόμαστε να κλείσουμε και δωμάτια ξενοδοχείων».

Ερωτηθείς εάν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πάλι θύματα, ο Γ. Μουζάλας απαντά: «Όχι, δεν μπορώ να το κάνω. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση».

Στις 26/11/2017 έρευνα της «Κ» για τους τρεις διαδοχικούς θανάτους τον περασμένο Ιανουάριο στον καταυλισμό της Μόριας ανέδειξε την τραγική ολιγωρία των ελληνικών αρχών που δεν έχουν εξιχνιάσει ακόμη τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Δέκα μήνες μετά τους θανάτους, δεν έχει αποδοθεί καμία ευθύνη. Σήμερα, η Μόρια εξακολουθεί να φιλοξενεί περισσότερους ανθρώπους από όσους αντέχει (πάνω από 6.000 για δυναμικότητα 2.330 θέσεων) και για μία ακόμη χρονιά φαίνεται ανέτοιμη να υποδεχθεί τον χειμώνα παρά τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Με αφορμή το ρεπορτάζ της «Κ» η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξέδωσε ανακοίνωση για τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά και ο βουλευτής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Η μετεγκατάσταση

Αναφορικά με το γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να αποσυμφοριστούν τα νησιά  ο κ. Μουζάλας αναφέρει στο Der Spiegel πως «Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκία προβλέπει αυτό τον περιορισμό σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. (Όλοι οι αιτούντες άσυλο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πρέπει να μένουν στα hotspot των νησιών μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους). Η συμφωνία είναι δεσμευτική και για τις δυο πλευρές. Θα έπρεπε να διαλύσουμε τους προσφυγικούς καταυλισμούς και να αφήσουμε να καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία; Όχι, δεν θα το κάνουμε. Αυτό είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ».

Ο κ. Μουζάλας παραδέχεται μεν ότι πρόκειται για μια διαφιλονικούμενη συμφωνία, ωστόσο «[…] είναι επίσης αλήθεια ότι η συμφωνία έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των νεοαφιχθέντων προσφύγων κατά 97%. Όλοι όσοι ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να πάνε στις Βρυξέλλες και να διαμαρτυρηθούν εκεί προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των άμεσων επαναπροωθήσεων από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, θα χτίζουμε και άλλους καταυλισμούς όπως αυτόν στη Μόρια».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή