Παυλόπουλος: «Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάννης»

Παυλόπουλος: «Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάννης»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν γινόταν να μην απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ταγίπ Ερντογάν». Με αυτήν τη φράση σχολίαζαν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον θόρυβο που προκλήθηκε από το γεγονός ότι μία ως είθισται τυπική διπλωματική στιχομυθία στο Προεδρικό ξέφυγε από το πρωτόκολλο, μετατράπηκε σε on camera διάλογο επί όλης της ατζέντας των ελληνοτουρκικών και βάρυνε το κλίμα της επίσκεψης Ερντογάν από τα πρώτα λεπτά, διαμορφώνοντας σκηνικό δημόσιας έντασης μεταξύ των δύο ανδρών. To σκηνικό, πάντως, ήταν διαφορετικό κατά τη χθεσινοβραδινή προσφώνηση του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι όσα έχουν διχάσει τις δύο χώρες δεν πρέπει να καθορίσουν το μέλλον τους.

«Μήλον της Εριδος» στο Προεδρικό αποτέλεσε η Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς από την πρώτη στιγμή ο Προκόπης Παυλόπουλος τη χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη», αναλύοντας και νομικά το σκεπτικό του. «Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν παρουσιάζει κανένα κενό και δεν χρειάζεται αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση», σημείωσε κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και θέματα αναφορικά με τις μειονότητες». «Είμαστε εδώ για να σφίξουμε τα χέρια, να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμού», υπογράμμισε ακόμη, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποτελέσει «την πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η επίσκεψη του κ. Ερντογάν μπορεί και πρέπει να είναι ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών, και για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στο Κυπριακό. «Σας διαβεβαιώ ότι θέλουμε όλοι να μείνει ιστορική η επίσκεψή σας. Προσυπογράφω αυτό που τονίζετε, ότι όποια διαφορά έχουμε δεν μπορεί παρά να λυθεί με το διεθνές δίκαιο, με τρόπο ειρηνικό. Πρώτο χαρακτηριστικό κάθε φιλίας είναι η ειλικρίνεια και ήμουν ειλικρινής σε ό,τι σας είπα», είπε ο κ. Παυλόπουλος, για να καταλήξει: «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σε αυτούς τους καλούς λογαριασμούς ελπίζουμε να χτίσουμε μια καλή φιλία».

Ενδεικτικό της έντασης και της αμηχανίας που ακολούθησαν, πάντως, είναι ότι όταν ο Τούρκος πρόεδρος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, ο κ. Παυλόπουλος ξαναπήρε τον λόγο για να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι εκτελεστικός πρόεδρος και να προσθέσει ότι η απάντηση θα δοθεί από την κυβέρνηση, ωστόσο παρατήρησε ότι «οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, η ερμηνεία του δικαίου είναι εκείνη που επιτρέπει να προσαρμόζεται ο κανόνας δικαίου στα δικά σου δεδομένα». «Αυτό», συνέχισε, «δεν λέγεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση, λέγεται ερμηνεία».

Οταν στη συνέχεια σχολίασε πως «αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που νομικά δεν ταιριάζουν, θα είχαν λήξει ορισμένες παρεξηγήσεις», ο Τούρκος πρόεδρος ξαναπήρε τον λόγο για να απαντήσει στον κ. Πρ. Παυλόπουλο: «Αναφέρθηκα στα θέματα αυτά, επειδή αναφερθήκατε εσείς στα θέματα αυτά. Αν δεν υπήρχε αναφορά από εσάς, θα τα συζητούσα αυτά στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή