Μήνυμα ΗΠΑ για στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Μήνυμα ΗΠΑ για στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αντανακλαστικά ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού ενεργοποίησε η αναφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. «Για τις ΗΠΑ είναι θέμα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην εκπρόσωπο της ΕΡΤ Λένα Αργύρη.

Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε από τις Βρυξέλλες ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες. Πίσω από τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τους ασυνήθιστα υψηλούς τόνους που κυριάρχησαν στη χθεσινή επίσκεψη Ερντογάν, στη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συμφωνήθηκαν η υπό την υψηλή εποπτεία τους επανέναρξη των συνομιλιών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα. Επίσης, νέα μέτρα για συνεργασία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών. Συμφωνήθηκε, τέλος, η πραγματοποίηση του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας το συντομότερο δυνατό, μέσα στους πρώτους μήνες του 2018, καθώς και η σύσταση της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής. Οι συνομιλίες επεκτάθηκαν, επιπλέον, στη συνεργασία στην οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τις μορφωτικές ανταλλαγές, ενώ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημάνθηκε η σημασία ολοκλήρωσης έργων όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης και η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε, από την πλευρά του, ότι ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών έχει φθάσει φέτος τα 2,6 δισ. δολάρια, έχοντας υποχωρήσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, για να προσθέσει ότι θα πρέπει να τεθούν υψηλότεροι στόχοι για το άμεσο μέλλον.

Οσον αφορά, τέλος, τη μη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας στις διευρυμένες συνομιλίες, ο κ. Πάνος Καμμένος βρισκόταν χθες στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Gordian Knot». Σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ο κ. Π. Καμμένος περιορίστηκε να δηλώσει τη χαρά του για την παρουσία Τούρκων αξιωματικών στη νατοϊκή άσκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή