Οι εξαγωγικές ΜμΕ μπορούν να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη

Οι εξαγωγικές ΜμΕ μπορούν να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και δεν έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, όπως συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν επιδείξει αντοχή και προσαρμοστικότητα και μπορούν να συνεισφέρουν καθοριστικά στην ανάκαμψη της χώρας, σημειώνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες από αυτές και ιδίως όσες αναπτύσσουν καινοτομίες και έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό έχουν τη δυνατότητα να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας, σημειώνεται.

Το δελτίο παρουσιάζει μελέτη του ΣΕΒ και της ΕΥ για την κατηγορία αυτή των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα σχολιάζει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο του έτους. Οπως είναι γνωστό, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 1,3% για το γ΄ τρίμηνο, που ανάγεται σε μέσο ρυθμό 1,1% για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2017. Ο ΣΕΒ εκτιμά πως ο ρυθμός θα είναι υψηλότερος το δ΄ τρίμηνο –χωρίς πάντως να αναφέρει συγκεκριμένα μεγέθη– και ότι το 2018 θα ξεπεράσει το 2% (έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 2,5%). Σημειώνει, άλλωστε, ότι ο ρυθμός του γ΄ τριμήνου ήταν χαμηλότερος από τον αναμενόμενο, αν και προβλέπει ότι αυτός θα αναθεωρηθεί, όπως αναθεωρήθηκε και ο ρυθμός του β΄ τριμήνου.

Σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρεται ότι αποτελούν το 99,9% των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ υπάρχουν μόλις 384 μεγάλες επιχειρήσεις, με πάνω από 250 εργαζομένους η κάθε μία. Οι μικρομεσαίες χωρίζονται σε:

α. Πολύ μικρές, με απασχόληση μέχρι 9 άτομα, μέση απασχόληση 1,9 άτομα και μέση προστιθέμενη αξία 26.000 ευρώ (655.800 με στοιχεία 2014).

β. Μικρές, με απασχόληση 10-49 άτομα, μέση απασχόληση 18,4 άτομα και μέση προστιθέμενη αξία 521.000 ευρώ (συνολικά 18.500 με στοιχεία 2014).

γ. Μεσαίες επιχειρήσεις με απασχόληση 50-249 άτομα, μέση απασχόληση 93,9 άτομα και μέση προστιθέμενη αξία 3.672.000 ευρώ (συνολικά 2.400 με στοιχεία 2014).

Συνολικά, οι μικρομεσαίες συνεισφέρουν 35,8 δισ. ευρώ ή 19,3% του ΑΕΠ και απασχολούν 1.787.267 εργαζομένους ή το 87% του εργατικού δυναμικού των επιχειρήσεων. Οπως περιγράφει το δελτίο, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 21% από το 2008 έως το 2014, ενώ οι σχετικά μεγαλύτερες στην κατηγορία τους, οι μεσαίες, επλήγησαν περισσότερο, με τον αριθμό τους να συρρικνώνεται κατά 33%.

Ωστόσο, η ίδια αυτή κατηγορία των μεσαίων επιχειρήσεων ήταν αυτή που φάνηκε να ανακάμπτει από το 2012 και μετά, ενώ η παραγωγικότητά της είναι πολύ μεγαλύτερη από τις άλλες δύο κατηγορίες, των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Οι μεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη μελέτη, αντέδρασαν καλύτερα στην κρίση μέσω επαναπροσδιορισμού των δραστηριοτήτων τους, ώστε να αξιοποιήσουν ευκαιρίες στην παγκόσμια οικονομία, μέσω εξαγωγών.

Τουρισμός και logistics

Σε κλαδικό επίπεδο, η ανάκαμψη φάνηκε να ξεκινά, το 2014, στις υπηρεσίες. Στο επίκεντρο εδώ βρίσκεται ο τουρισμός, αλλά ο ΣΕΒ σημειώνει στο δελτίο του ότι ενισχύθηκε και ο κλάδος των μεταφορών και αποθήκευσης (logistics), που επωφελήθηκε από τον «σταδιακό μετασχηματισμό της χώρας σε κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, κυρίως μετά την επιτυχή παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική Cosco και την επιδίωξή τους να καταστήσουν τη χώρα πύλη εισαγωγής των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή