Σύνδεση αντισυλληπτικών με καρκίνο του μαστού

Σύνδεση αντισυλληπτικών με καρκίνο του μαστού

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια ή διαθέτουν άλλες συσκευές αντισύλληψης, οι οποίες απελευθερώνουν ορμόνες, αντιμετωπίζουν μία μικρή αλλά σημαντική αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, όπως δείχνει μία νέα μεγάλη έρευνα.

Η μελέτη, κατά την οποία παρακολουθήθηκαν 1,8 εκατ. Δανές, για περισσότερο από μία δεκαετία, ανατρέπει τις πεποιθήσεις για τα σύγχρονα αντισυλληπτικά. Πολλές γυναίκες πίστευαν ότι τα νεότερα ορμονικά αντισυλληπτικά είναι ασφαλέστερα συγκριτικά με αυτά που λάμβαναν οι μητέρες και οι γιαγιάδες τους και διέθεταν υψηλότερες συγκεντρώσεις οιστρογόνων.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπολογίζεται ότι για κάθε εκατό χιλιάδες γυναίκες, τα ορμονικά αντισυλληπτικά προκαλούν επιπροσθέτως 13 κρούσματα καρκίνου του μαστού ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε εκατό χιλιάδες γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια υπάρχουν 68 κρούσματα καρκίνου του μαστού, ενώ για αυτές που δεν χρησιμοποιούν, 55 κρούσματα ετησίως.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μελέτη, στην οποία διαπιστώνεται μία σχέση ανάμεσα στα αντισυλληπτικά χάπια τρίτης γενιάς και τις αντισυλληπτικές συσκευές, σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Επίσης, η μελέτη διαπίστωσε ότι η προγεστίνη, που είναι η δραστική ουσία στα σημερινά αντισυλληπτικά μέσα, πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η μελέτη τους είναι περιορισμένη, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να συνυπολογιστούν παράγοντες όπως η φυσική δραστηριότητα, ο μητρικός θηλασμός και η κατανάλωση οινοπνεύματος, που πιθανώς επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Αξιωματούχοι του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων τόνισαν ότι θα μελετήσουν προσεκτικά τα ευρήματα της έρευνας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα ορμονικά αντισυλληπτικά είναι από τις «πιο ασφαλείς, αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν». Επίσης, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν και οφέλη και συνδέονται με μείωση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, του ενδομητρίου, όπως και πιθανώς κάποιων καρκίνων του παχέος εντέρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή