Μητσοτάκης: Να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις

Μητσοτάκης: Να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» μιλούσαν στην Πειραιώς, αναφερόμενοι στη χθεσινή εκτός πρωτοκόλλου συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ορολογία που στη διπλωματική γλώσσα παραπέμπει στο ότι η κάθε πλευρά εξέφρασε τις θέσεις της σε αυτή την πρώτη, αναγνωριστική, συνάντηση των δύο ανδρών, στην οποία, πάντως, υπήρξε «καλή χημεία». Η δήλωση, εξάλλου, του προέδρου της Ν.Δ. μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης είναι χαρακτηριστική και ενδεικτική της ατζέντας. Από αυτήν προκύπτει ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αλλά και επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και στην ανάγκη η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Θράκη να μην αποτελέσει αφορμή για να διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις.

«Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον. Αυτονόητη αποστολή της ηγεσίας τους είναι η διασφάλιση μιας συνύπαρξης όσο πιο αρμονικής, ειρηνικής και παραγωγικής γίνεται, προς όφελος και των δύο λαών. Επιπλέον, μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές, καθιστούν τη συνεργασία μας ακόμα πιο επιβεβλημένη. Αυτό όμως απαιτεί υπευθυνότητα, σωφροσύνη και καλή θέληση. Μακριά από συμπεριφορές και δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό», σημείωσε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας, πάντως, πως τον δρόμο δείχνει το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες και ότι κάθε αμφισβήτησή τους «όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συνοδευόταν στη συνάντηση από τον τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο, τον επικεφαλής της ομάδας συμβούλων του καθηγητή Γιώργο Γεραπετρίτη και τον διπλωματικό του σύμβολο Κώστα Αλεξανδρή, τόνισε ότι η ανάγνωση της Ιστορίας δεν πρέπει να γίνεται «επιλεκτικά» και θύμισε ότι όταν γίνεται αναφορά στα δικαιώματα της «θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Ελληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους». Τέλος, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης για επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων, κάτι που, όπως σημείωσε, απαιτεί «θάρρος και γενναιότητα, όχι αθεμελίωτες και ανεδαφικές αξιώσεις». Αιχμές άφησε ο κ. Μητσοτάκης για την «έλλειψη προετοιμασίας» και για τα αποτελέσματα της επίσκεψης, για τα οποία, όπως είπε, θα τοποθετηθεί μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης.

Νωρίτερα, εξάλλου, πηγές της Πειραιώς επιφυλάσσονταν μεν να τοποθετηθούν συνολικά αφού ολοκληρωθεί η επίσκεψη, ωστόσο, όπως σημείωναν, «όλα όσα παρακολουθούμε μέχρι στιγμής δείχνουν ασυγχώρητη προχειρότητα εκ μέρους της κυβέρνησης». Πηγές της Πειραιώς υπενθύμιζαν δε ότι η Ν.Δ. είχε ζητήσει διά του κ. Κουμουτσάκου από την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είχε αρνηθεί.

Το ΥΠΕΞ

Οι επικρίσεις προκάλεσαν την αντίδραση του ΥΠΕΞ, το οποίο σε ανακοίνωσή του έψεγε στελέχη της αντιπολίτευσης και «του αντιπολιτευόμενου Τύπου» ότι πριν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις «εμφανίστηκαν να διαπιστώνουν τη δήθεν αποτυχία της ιστορικής επίσκεψης». «Αυτοί οι παράγοντες δεν θέλουν να δουν το εποικοδομητικό κλίμα που κυριάρχησε κατά τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα», κατέληγε η ανακοίνωση, η οποία σημείωνε ότι η κριτική βάλλει ευθέως εναντίον της χώρας και του ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή