Νόμος και τάξη (μέσω ίντερνετ)

Νόμος και τάξη (μέσω ίντερνετ)

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιδέα είναι απλή. Μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συνδέει δικηγόρους από όλη την Ελλάδα, με σκοπό τη συνεργασία. Οι «Lawcals» αποτελούν έμπνευση ενός νέου δικηγόρου, του Κωστή Κριμίζη, που μαζί με τρεις ακόμα συναδέλφους του και έναν επιχειρηματία κατάφεραν μέσα σε έξι μήνες να θέσουν τα θεμέλια για μια πρωτοποριακή υπηρεσία με πολλά πλεονεκτήματα. 

«Η καινοτομία της πλατφόρμας μας έγκειται στο ότι προσφέρει online σύνδεση δικηγόρων μέσω μιας απλής διαδικασίας. Ο “Lawcal” που θέλει να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε νομική εργασία, εντός ή εκτός έδρας, μπορεί να συνδεθεί άμεσα με τον συνάδελφό του, να του αναθέσει τη δουλειά και να τη δει να υλοποιείται από την άνεση του γραφείου του», λέει στην «Κ» ο Κωστής Κριμίζης, τονίζοντας ότι η διαφάνεια είναι δεδομένη χάρη στη δυνατότητα βαθμολόγησης και από τους δύο εμπλεκομένους. «Μέσω της πλατφόρμας, οι δικηγόροι μπορούν να συνεργαστούν με καθαρούς όρους και προσυμφωνημένη αμοιβή. Να αναθέσουν από τις πιο απλές έως τις πιο σύνθετες εργασίες, όπως μια αναβολή δικασίμου, μια έκδοση πιστοποιητικού, τη σύνταξη συμφωνητικού ή τη συζήτηση κάποιας υπόθεσης. Και όλα αυτά χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος και χρήμα», επισημαίνει. 

Μέχρι σήμερα, λένε τα μέλη της ομάδας, η σύνδεση των δικηγόρων γινόταν άτυπα -κυρίως μέσω γνωστών και φίλων- και συνήθως αναποτελεσματικά. Μέσω της πλατφόρμας, που θα λειτουργεί με μια μικρή συνδρομή, οι χρήστες θα καταχωρίζουν τα στοιχεία τους και θα έχουν τη δυνατότητα είτε να απευθύνουν γενική πρόσκληση συνεργασίας είτε, αξιοποιώντας τα φίλτρα, να αναζητούν συγκεκριμένους επαγγελματίες. 

«Εάν για παράδειγμα κάποιος δικηγόρος της Αθήνας έχει ανάγκη να κάνει μια έρευνα στο υποθηκοφυλακείο της Ρόδου, θα μπορεί να αναζητήσει συναδέλφους του που έχουν έδρα εκεί, με βάση την ειδικότητα που χρειάζεται καθώς και τη διαθεσιμότητα», λέει στην «Κ» η Χριστίνα Χελιώτη, που είναι μέλος της ομάδας. Αποφάσισε να συμβάλει στο εγχείρημα, καθώς το θεωρεί μεγάλη πρόκληση, που θα πετύχει μόνο με τη συμμετοχή των συναδέλφων της. «Για να λειτουργήσει σωστά το “Lawcals” και να ικανοποιούνται τα αιτήματα, θα πρέπει να χτιστεί μια βάση με έναν ικανό αριθμό χρηστών αρχικά στις μεγάλες πόλεις της χώρας και σταδιακά να γίνει επέκταση στην επαρχία ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες», μας εξηγεί.

Η ομάδα 

Οι τέσσερις δικηγόροι έχουν κοινή αφετηρία τη Νομική Σχολή Κομοτηνής, από την οποία αποφοίτησαν. Ο Κωστής Κριμίζης, δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης, είναι ο ιδρυτής της πρώτης ελεύθερης βάσης νομικών δεδομένων στην Ελλάδα «Freelaw». Οι πρώην συμφοιτητές του Γιονίντα Κούκιο και Θανάσης Παπαδάς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από το Τορόντο του Καναδά όπου έχουν μετακομίσει, ενώ η Χριστίνα Χελιώτη, δικηγόρος Αθηνών, μοιράζει τον χρόνο της στην Ελλάδα και στην Αμερική, καθώς εργάζεται για την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον. Το «επιχειρηματικό μυαλό» της ομάδας είναι ο Χρήστος Σταμάτης, ιδρυτής της εταιρείας «Mermix» και του συνεταιρισμού «Στέβια Ελλάς», που έχει αναλάβει να μετατρέψει την ιδέα σε προϊόν και να φέρει την πλατφόρμα σε επαφή με την επιχειρηματική κοινότητα.

Τα επόμενα βήματα

Η υπηρεσία απευθύνεται στο σύνολο των Ελλήνων δικηγόρων, που, σύμφωνα με στοιχεία του 2016, ανέρχονται περίπου στους 44.000 (οι 21.500 προέρχονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών). Οι «Lawcals» έχουν στραφεί -σε πρώτη φάση- σε ηλικίες κάτω των 40 ετών, καθώς διαπίστωσαν ότι σε αυτή την κατηγορία το ενδιαφέρον ήταν μεγαλύτερο. Ήδη έχουν καταχωρίσει στην πλατφόρμα τους τις πρώτες συμμετοχές. «Κάναμε μια έρευνα σε 500 δικηγόρους και είδαμε ότι στις ηλικίες κάτω των 40 υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση. Είναι θετικό ότι το 86,4% απάντησε πως θα χρησιμοποιούσε την εφαρμογή μας», λέει στην «Κ» ο Χρήστος Σταμάτης. «Σχεδιάζουμε ένα success business story. Δεν είμαστε μια απλή start up, αλλά μια κανονική επιχείρηση, στην οποία επενδύουμε ήδη τα πρώτα μας χρήματα. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τους 5.000 δικηγόρους στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του ’18. Αυτή θα είναι η πρώτη μας μεγάλη επιτυχία», τονίζει. 

Βράβευση

Πριν από λίγες ημέρες, οι «Lawcals» πέτυχαν μια σημαντική διάκριση στον Διαγωνισμό «Φανταστείτε την Ελλάδα του αύριο», που έγινε στο πλαίσιο του 2ου Ελληνογαλλικού Φόρουμ «Mazinnov», που διοργάνωσε η γαλλική πρεσβεία στην Τεχνόπολη. Η ομάδα που συμμετείχε στην κατηγορία για την «αναδιαμόρφωση και αναδιάρθρωση του κράτους» κατάφερε να προκριθεί ανάμεσα σε άλλες συμμετοχές και να ξεχωρίσει από την κριτική επιτροπή για τη θετική της συμβολή στην καινοτομία. «Αυτό το βραβείο είναι η επιβράβευση των κόπων μας, αλλά και μία ακόμη επικύρωση για την ποιότητα του προϊόντος μας», λέει η Χριστίνα Χελιώτη. «Ήταν ένας διαγωνισμός με μεγάλη εξωστρέφεια και είχαμε την ευκαιρία μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό να παρουσιάσουμε τον στόχο μας, που είναι η συμβολή μας στην πρόσβαση της δικαιοσύνης μέσω της παροχής καλύτερων και ευκολότερων νομικών υπηρεσιών». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή