Ο θεατρικός… Αη Βασίλης των παιδιών

Ο θεατρικός… Αη Βασίλης των παιδιών

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεατρικές παραστάσεις για μικρά, μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά, κλασικό μπαλέτο και χορός, όπερα, μουσικές αφηγήσεις, χοροθέατρο και λυρικό θέατρο. Μια μαγική ανάσα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι θεατρικές ομάδες, οι χορευτές, οι μουσικοί, οι τραγουδιστές προθερμαίνουν τα ερμηνευτικά τους εργαλεία σε δεκάδες σκηνές της πρωτεύουσας. Το ρεπερτόριο έχει αγαπημένα κλασικά παραμύθια σε νέες αναγνώσεις, αλλά και σύγχρονες ιστορίες με ήρωες εμπνευσμένους από την καθημερινότητα και τη λαϊκή παράδοση της Ελλάδας ή και άλλων χωρών. Λίγο πριν φτιάξετε το καλεντάρι των οικογενειακών ψυχαγωγικών εξορμήσεων, σας προτείνουμε έξι παραστάσεις για να ξεκινήσετε με το δεξί.

• «Η χώρα των πελαργών… ένα παραμύθι της θάλασσας»

Μια μαϊμού, ένας πελαργός και ένας μετανάστης ναυαγός ξεκινούν ένα ταξίδι με μια αυτοσχέδια βάρκα, με κατάρτι μια μπανανιά, και προορισμό μια πρωτάκουστη χώρα όπου βασιλεύουν η ειρήνη, η ελευθερία και η φιλία, τη χώρα των πελαργών. Στη διαδρομή θα κληθούν να εκτιμήσουν τη συνύπαρξη με τον «άλλο», τον διαφορετικό και άγνωστο, να πλάσουν μια όμορφη φιλία, να σώσουν τον πλανήτη από τα πλαστικά μπουκάλια, να επιστρατεύσουν τη δημιουργικότητά τους, να επιδείξουν επιμονή, να διδάξουν αλληλεγγύη και συνεργασία. Το κείμενο της παράστασης υπογράφει η Ηβη Σοφιανού –της γνωστής οικογένειας κουκλοθεάτρου που γέμισε την παιδική μας ηλικία με «Του κουτιού τα παραμύθια» και τη «Φρουτοπία» μεταξύ άλλων– και παρουσιάζεται σε διασκευή της ομάδας «Νεάπολις». Πρόκειται για μια προσεγμένη παραγωγή, με όμορφα σκηνικά και κοστούμια και υπέροχες τζαζ μελωδίες, που προκαλεί τη φαντασία και μεταδίδει χαρά και αισιόδοξα μηνύματα χωρίς διδακτισμό.

​​Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός), 210-34.55.020.

• «Δον Κιχώτης»

Ο Αλόνσο Κιχάδα είναι ένας απλός αγρότης που αγαπά τα ιπποτικά μυθιστορήματα. Οι περιπέτειες των ηρώων τον συνεπαίρνουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε φορά μια παλιά μεταλλική πανοπλία, καβαλά το κοκαλιάρικο άλογό του, τον Ροσινάντε, αυτοχρίζεται ιππότης, υιοθετεί το όνομα Δον Κιχώτης και παίρνοντας μαζί του τον φτωχό του γείτονα Σάντσο Πάντσα φεύγει για να κατατροπώσει τους εχθρούς του και να κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του Δουλτσινέας. Τελευταίος σταθμός των περιπετειών του είναι φέτος η σκηνή του θεάτρου «Παλλάς». Ο Στρατής Πασχάλης διασκευάζει την ιστορία που ύφανε με δεξιοτεχνία ο Ισπανός Μιγκέλ ντε Θερβάντες και η Σοφία Σπυράτου σκηνοθετεί έναν εικοσαμελή θίασο, με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Στάνκογλου στον ρόλο του «ιππότη της ελεεινής μορφής» και τον Δημήτρη Πιατά να υποδύεται τον Σάντσο Πάντσα. Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει η Σαβίνα Γιαννάτου –που υποδύεται μια ηθοποιό του «αφηγητή» πλανόδιου θιάσου που συναντά ο Δον Κιχώτης–, σε μουσική του Νίκου Κυπουργού και στίχους του ποιητή Μιχάλη Γκανά. Τα εντυπωσιακά σκηνικά, τα πολύχρωμα κοστούμια, οι υπέροχες μελωδίες δημιουργούν μια ατμόσφαιρα γιορτής, που μεταφέρεται κατά τη διάρκεια της παράστασης και στην πλατεία, ανάμεσα στους θεατές, που παρασύρονται στο κυνήγι των ανεμόμυλων.

​​«Παλλάς», Βουκουρεστίου 5, 210-32.13.100.

• «Μόμο»

Τι είναι ο χρόνος; Γίνεται να κλέψεις τον χρόνο των ανθρώπων; Και ποιο είναι αυτό το μικρό κορίτσι με το περίεργο όνομα που έχει την τύχη του κόσμου στα χέρια της; Η μικρή Μόμο είναι ένα παράξενο κορίτσι που δεν θυμάται το παρελθόν, δεν κάνει σχέδια για το μέλλον, αλλά εκτιμά το παρόν και τις όμορφες στιγμές που μπορεί να απολαμβάνει με τους ανθρώπους που αγαπά. Μήπως τη ζηλεύετε ήδη όλοι; Η Μόμο έχει το χάρισμα να ακούει τους άλλους. Οταν οι Γκρίζοι Κύριοι εισβάλλουν στη ζωή των κατοίκων της πόλης της, η ζωή όλων θα αλλάξει δραματικά. Ενα βιβλίο-ορόσημο του Μίχαελ Εντε, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1973 και μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Κίρα Σίνου γίνεται μια υπέροχη παράσταση στο «παιδικό» Εθνικό Θέατρο. Τα παιδιά καλούνται να γίνουν συνένοχοι, καθώς η Μόμο τούς κλείνει το μάτι, γιατί και εκείνα ξέρουν ότι το παιχνίδι και η φιλία είναι πιο σημαντικά από το διάβασμα και τη δουλειά. Οι μεγάλοι προσπαθούν να θυμηθούν την εποχή που θα χαμογελούσαν πονηρά σε αυτό το κλείσιμο του ματιού. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ελένη Ευθυμίου και τη διασκευή η Σοφία Ευτυχιάδου.

​​Μικρό Εθνικό, Κτίριο Τσίλλερ, Κεντρική σκηνή, Αγ. Κωνσταντίνου 22 24, 210-52.88.173.

• «Χιονάνοι»

Αν είστε από 4 ώς… 104 ετών, αν σας αρέσουν τα κλασικά παραμύθια… αλλιώς, αν θέλετε φέτος τα Χριστούγεννα να «κακομάθετε» τη φαντασία σας, οι ανατρεπτικοί Patari Project επιστρέφουν στο θέατρο «Πόρτα» με μια παράσταση που «ξαναδιαβάζει» τη Χιονάτη και «ξαναμετρά» τους 7 νάνους. Ακόμη και όσοι είχατε δει την προηγούμενη παραγωγή τους «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο», θα εντυπωσιαστείτε με την ικανότητά τους για ανατροπή, σύγκρουση, συμφιλίωση, γεφύρωση, ισορρόπηση, κι όλα αυτά πάνω σε δύο πατάρια που συνδέονται με μια μικρή λεπτή σανίδα. Σαν την κλωστή που χωρίζει το καλό και το κακό, την αγάπη και το μίσος, τη ζήλια και τον θαυμασμό, το καλό και το κακό. Η μικρή Αννι βρίσκεται να περιφέρεται μόνη στο δάσος, διωγμένη από τη μητριά της, όταν συναντά 5(!) αδέλφια που ζουν στη φύση και συνυπάρχουν με αλληλοσεβασμό και αγάπη. Η πικραμένη και οργισμένη Αννι μαθαίνει από το παράδειγμά τους και όλοι μας συνειδητοποιούμε ότι ο μαγικός καθρέφτης (μας) έχει πάντα δύο πρόσωπα.

​​Θέατρο Πόρτα, Λεωφ. Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι, 210-77.11.333.

• «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς»

Ενα παραδοσιακό ρωσικό παραμύθι, που εμφανίζεται σε διάφορες παραλλαγές στη γραμματολογία της χώρας, ενέπνευσε τον συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή να δημιουργήσει την όπερα για παιδιά και νέους «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς». Το πανέμορφο πτηνό διαθέτει μαγικές ικανότητες, αλλά βάζει σε μεγάλους μπελάδες όποιον επιχειρήσει να το αιχμαλωτίσει. Ο μικρός γιος του τσάρου, ο αλαζόνας και κακομαθημένος Ιβάν, αποφασίζει να το ανακαλύψει, ώστε να αποδείξει στον πατέρα του ότι είναι άξιος να ανέβει στον θρόνο. Οι δυσκολίες που θα συναντήσει και οι περιπέτειες που θα ζήσει θα του διδάξουν την αξία της εντιμότητας και της ειλικρινούς προσπάθειας.

Το μουσικό παραμύθι «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς» είναι ιδανικό για να εισαγάγει τα παιδιά στον κόσμο της λυρικής τέχνης. Το κείμενο υπογράφει η Σοφιάννα Θεοφάνους και τη μουσική διεύθυνση ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

​​Εθνική Λυρική Σκηνή, ΚΠΙΣΝ, Λεωφ. Συγγρού 364, 213-08.85.700.

• «Ο Καρυοθραύστης του Γιούρι Γκριγκορόβιτς»

Χριστούγεννα χωρίς Καρυοθραύστη δεν γίνεται. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται το Grigorovich Ballet Theatre of Russia, το οποίο παρουσιάζει μια χορευτική πανδαισία, με τη συμμετοχή μερικών από τους πρώτους σολίστ των Μπολσόι. Ο Γκριγκορόβιτς, ο σπουδαιότερος εν ζωή χορογράφος κλασικού μπαλέτου, και επί 31 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι, γιορτάζει φέτος τα 90 του χρόνια. Το μπαλέτο σε δύο πράξεις σε μουσική του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι έχει βασιστεί στο παραμύθι «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» του Ε. Τ. Α. Χόφμαν. Η ιστορία παρακολουθεί τη μικρή Κλάρα που ξεκινά ένα ονειρικό ταξίδι με σύντροφο τον μικρό στρατιώτη –που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως καρυοθραύστη– που της έκανε δώρο την παραμονή των Χριστουγέννων ο νονός της.

​​Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Τριάντη, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, 210-72.82.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή