ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλευρό του Ακιντζί η Αγκυρα

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Τουρκία υποστηρίζει τις θέσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο ζήτημα της επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό και αυτό το μήνυμα μεταβιβάστηκε στην Αθήνα με ξεκάθαρο τρόπο στην ελληνική πλευρά. Αυτό υπογραμμίζουν στην «Κ» τουρκικές πηγές στην τουρκική πλευρά, οι οποίες μοιράζονται τα πρώτα σχόλια τους σχετικά με την πορεία του Κυπριακό υπό το πρίσμα των όσων συνέβησαν πριν από λίγες ώρες στην Αθήνα με αφορμή την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πηγές μας, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι αυτήν την ώρα οι πληροφορίες που φτάνουν στην Τουρκία από την Ελλάδα σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων του κ. Ερντογάν με την ελληνική κυβέρνηση είναι περιορισμένες, αναφέρουν ότι η πληροφόρηση της τουρκικής πρωτεύουσας είναι ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε στην Αθήνα για το Κυπριακό τις θέσεις που προβάλλει εδώ και καιρό η τ/κ πλευρά.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία επιμένει για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση, η οποία θα έχει την συγκατάθεση και των δυο πλευρών. Για να συμβεί αυτό, η τουρκική πλευρά αναμένει συγκεκριμένη βήματα καλής θελήσεως από την ε/κ πλευρά. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η τουρκική πλευρά ζητά τον καθορισμό ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος στις συνομιλίες και την άμεση ανάδυση ενός πλαισίου λύσης. Σε περίπτωση που στο τέλος αυτής της διαδικασίας, οι δυο πλευρές δεν δώσουν από κοινού την συγκατάθεση τους για την λύση, η τ/κ πλευρά θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να ενταχθεί από μόνη της στην διεθνή κοινότητα.

Αρνητικό το κλίμα την Άγκυρα

Οι πρώτες πληροφορίες στην «Κ» από την τουρκική πρωτεύουσα σχετικά με την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα φτάνουν σε μια στιγμή που στον τουρκικό τύπο ξεχωρίζει αρνητικό κλίμα σχετικά με το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στο σύνολο τους, τα φιλοκυβερνητικά μέσα σπεύδουν να παρουσιάσουν τις τοποθετήσεις του κ. Ερντογάν στην Αθήνα ως μια νίκη της τουρκικής διπλωματίας. Τα τουρκικά μέσα επιδιώκουν να προβάλλουν το μήνυμα ότι ο κ. Ερντογάν νίκησε με διπλωματικά μέσα και όρους την ελληνική πλευρά σε διάφορα πεδία.
Την ίδια ώρα, ένα σημαντικό δημοσίευμα που αφορά το Κυπριακό και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Αθήνας και της Λευκωσίας έρχεται στο προσκήνιο σήμερα από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γιενί Σαφάκ. Η εφημερίδα θέτει επί τάπητος τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Η εφημερίδα ενημερώνει τους αναγνώστες της ότι οι τρεις χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την μεταφορά φυσικού αερίου με έναν υποθαλάσσιο αγωγό στην Ευρώπη. Σχολιάζοντας αυτήν την εξέλιξη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομία Ενέργειας και Διευθυντής Κέντρου Ερευνών Πολιτικών Ενέργειας του Πανεπιστήμιου Βοσπόρου, καθηγητής Γκιουρκάν Κουμπάρογλου τονίζει ότι η νέα συμφωνία έρχεται να πλήξει την ανταγωνιστικότητα του ισραηλινού φυσικού αερίου. Ακόμη, ο Τούρκος ακαδημαϊκός προβάλλει την χαρακτηριστική άποψη ότι η νέα συμφωνία αποτελεί μια επένδυση ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Ο Τούρκος ακαδημαϊκός κάνει λόγο για ένα σχέδιο με πολύ υψηλό προϋπολογισμό και πολλά έξοδα. Αντιθέτως η εξαγωγή του αερίου δια μέσου της Τουρκίας θα περιόριζε τα έξοδα και τις δαπάνες.

Επίσης, ο Τούρκος ειδικός υπενθυμίζει ότι το Κατάρ προχώρησε σε μια νέα δήλωση τονίζοντας ότι είναι έτοιμο να αναζητήσει φυσικό αέριο μαζί με την Τουρκία στην Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον ίδιον, κατά την νέα περίοδο, η συμμαχία Τουρκίας-Κατάρ θα ανταγωνιστεί τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην περιοχή και με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για την μεταφορά φτηνού αερίου στην Ευρώπη.


 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ