Κίτρινοι «δικαστές»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Η είδηση έπεσε στο κενό, μεταξύ της επίσκεψης του «σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των επετειακών σπασιμάτων στα Εξάρχεια ανήμερα την εορτή του Αγίου Νικολάου. «Τέλος στη δικαστική περιπέτεια του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη βάζει το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο τον απαλλάσσει από την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για την υπόθεση των εμβασμάτων που είχε στείλει στην Κύπρο πριν από έξι χρόνια. Μία ημέρα μετά την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του καλλιτέχνη στη συνεδρίαση του συμβουλίου, με βούλευμά τους (αριθμός 2325/2017), οι εφέτες κλείνουν την υπόθεση κρίνοντας ότι δεν πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη ο κατηγορούμενος. Απαλλακτική για τον κ. Χατζηγιάννη ήταν και η εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση που αφορά ποσά 5,3 εκατ. ευρώ, τα οποία ο καλλιτέχνης είχε εμβάσει στη χώρα του τη διετία 2010-2011.

Ο κ. Χατζηγιάννης έχει αθωωθεί και από την κατηγορία της φοροδιαφυγής, καθώς το δικαστήριο δέχθηκε ότι τα επίμαχα ποσά που εμβάστηκαν στην Κύπρο ήταν εισοδήματα του καλλιτέχνη από προηγούμενα έτη και όχι «αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη».

Ο δημοφιλής τραγουδιστής, λοιπόν, ούτε φοροδιέφυγε ούτε νομιμοποίησε βρώμικο χρήμα, σύμφωνα με όσα αποφάσισε η Δικαιοσύνη. Είναι καθαρός. Διάφανος. Πόσο ενδιαφέρουσα είναι αυτή η εξέλιξη; Ελάχιστα έως καθόλου. Μάλλον δεν θα ασχοληθούν όλοι εκείνοι που είχαν σπεύσει να τον κρεμάσουν στα μανταλάκια, να τον κατασυκοφαντήσουν, να τον στοχοποιήσουν, να τον κάνουν να κλειστεί στο σπίτι του. Θυμάμαι τους κίτρινους τίτλους σε περιοδικά και εφημερίδες, τα πάνελ με τους εν εξάλλω «μαϊντανούς» στα κανάλια τρίτης κατηγορίας, που γέμιζαν τον τηλεοπτικό χρόνο αφήνοντας υπονοούμενα και σκιές.

Παρουσίαζαν το θέμα περίλυποι και βαθύτατα προβληματισμένοι, ενώ στην πραγματικότητα με δυσκολία έκρυβαν τη χαρά τους για το τεράστιο «σκάνδαλο» από την εγχώρια «σοουμπίζ». Στον χορό μπήκαν και τα σόσιαλ μίντα, που οργίασαν καταδικάζοντάς τον. Κόσμος και κοσμάκης αποφάνθηκε εξαρχής την ενοχή του.

«Καλά τώρα, λες και δεν ξέρουμε τι γίνεται… Ολοι αυτοί τα ίδια κάνουν», μουρμούρισε ο οδηγός ταξί ακούγοντας μια εκπομπή στο ραδιόφωνο. Μείγμα άγνοιας, αμορφωσιάς, χαβαλέ, χαιρεκακίας. Ηταν η περίοδος του μεγάλου κανιβαλισμού. Μα φυσικά και ήταν ένοχος ο Μιχάλης Χατζηγιάννης. Γιατί ήταν πετυχημένος, δημοφιλής, ταλαντούχος και είχε βγάλει και χρήματα από τη δουλειά του. Ο ιδανικός στόχος. Επρεπε να ταπεινωθεί ακόμη κι από αυτούς που τον αποθέωναν με τα «χέρια ψηλά». Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης αθωώθηκε, αλλά πλήρωσε το κόστος.

«Αυτό που πέρασα με τα φορολογικά μού προκάλεσε μια καθήλωση πρωτόγνωρη. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να σεβαστώ τη Δικαιοσύνη και να περιμένω. Αυτό όμως που δεν μπορούσα να φανταστώ ήταν το πόσο επώδυνη και βασανιστική είναι αυτή η περίοδος που ζεις με το στίγμα. Πόσο γερό στομάχι και υπομονή πρέπει να έχεις για να το αντέξεις», εξομολογήθηκε σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο περιοδικό της «Κ».

Κάποια στιγμή, θα ξεχαστεί κι αυτό. Και, ευτυχώς, θα μείνουν μόνο τα τραγούδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή