Το ελληνικό βήμα του κ. Ερντογάν

Το ελληνικό βήμα του κ. Ερντογάν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα είναι ιστορική και μόνο για το γεγονός ότι έπειτα από 65 χρόνια η Αθήνα προσκάλεσε πρόεδρο της γείτονος. Το εάν η πρωτοβουλία αυτή θα έχει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, θα φανεί. Από την αρχή το στοίχημα της Αθήνας ήταν υψηλού ρίσκου: Ο κ. Ερντογάν δεν είχε τίποτα να χάσει, ενώ για την Ελλάδα η ανακίνηση οποιουδήποτε ευαίσθητου θέματος στις διμερείς σχέσεις πάντα ενέχει κινδύνους. Το αποτέλεσμα θα δείξει εάν ήταν σοφή η απόφαση να προσκληθεί ο Τούρκος πρόεδρος αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Εχει σημασία η συγκυρία, επειδή ο κ. Ερντογάν βρίσκεται απομονωμένος στην Ευρώπη, σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και εξαρτώμενος από τη Ρωσία. Η χώρα του είναι βαθιά διχασμένη, πρώην στενός συνεργάτης της κυβέρνησής του καταθέτει σε δικαστήριο των ΗΠΑ πως δωροδοκούσε υπουργούς για να σπάει το διεθνές εμπάργκο εναντίον του Ιράν, και η δημοτικότητα του προέδρου βρίσκεται κάτω από το κρίσιμο 50%. Ομως η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ έδωσε στον κ. Ερντογάν την ευκαιρία να σηκώσει ανάστημα, να διακηρύξει «κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», να αυτοανακηρυχθεί πάλι εκπρόσωπος της διεθνούς μουσουλμανικής κοινότητας, όπως επιχείρησε το 2011, κατά τη λεγόμενη Αραβική Ανοιξη. Οι αποτυχημένες επιλογές του τότε οδήγησαν στην αναγκαστική αναδίπλωσή του, αλλά η σημερινή κατάσταση του προσφέρει δεύτερη ευκαιρία.

Οσον αφορά την Ελλάδα, είναι φανερό ότι κυρίαρχος στόχος της επίσκεψης για τον κ. Ερντογάν είναι να εγείρει θέμα γύρω από τη μουσουλμανική κοινότητα. Πεπειραμένος παίκτης, γνωρίζει ότι ρίχνοντας στο τραπέζι θέμα «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάννης θα προκαλέσει ταραχή στην Αθήνα, ώστε να μπορέσει να ανεβάσει την ένταση γύρω από την, κατ’ αυτόν αδικημένη, μουσουλμανική μειονότητα. Και επ’ αυτού γνωρίζει ότι μιλώντας για «ομοεθνείς» μπορεί να αποκομίσει μόνο κέρδη, μιας και προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις –και όχι η δική του– ευθύνονται για τον διωγμό των Ελλήνων και την έξοδό τους από την Τουρκία. Η μία αδικία είναι «ιστορική», άρα δεν μπορεί να γίνει κάτι γι’ αυτήν, ενώ, κατ’ αυτόν, η άλλη είναι τωρινή.

Είναι πιθανό ότι για τον κ. Ερντογάν δεν μετράει τόσο το άμεσο αποτέλεσμα της επίσκεψής του –επειδή φαίνεται πως δεν θα είναι άλλο από την πρόκληση ταραχής στην Ελλάδα– όσο το ότι θα μπορέσει να δείξει στο εσωτερικό του ακροατήριο ότι αυτός μάχεται για τους ομοεθνείς και ομόθρησκούς του, όπου κι αν βρίσκονται. Αυτό που μένει είναι να μάθουμε εάν οι Ελληνες συνομιλητές του Τούρκου πρόεδρου εκμεταλλεύθηκαν την ανάγκη του να εμφανίζεται συνεχώς νικηφόρος, αποσπώντας απ’ αυτόν κάποιο, έστω μικρό, αντάλλαγμα για το βήμα που του προσέφεραν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή