Η ασθενής ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο προβληματίζει τις τράπεζες

Η ασθενής ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο προβληματίζει τις τράπεζες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις «γκρίζες ζώνες» της ανάκαμψης της οικονομίας επισημαίνουν στα εβδομαδιαία δελτία τους η Alpha Bank και η Eurobank, σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο κατά 1,3% σε ετήσια βάση και κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση.

Ειδικότερα, η Alpha Bank επισημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη θετική επίδραση του διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο ενίσχυσε τόσο τον ελληνικό τουρισμό όσο και ορισμένα προϊόντα της ελληνικής μεταποίησης. Από την άλλη πλευρά, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα δεν αντανακλάται ακόμη στην πορεία των επενδυτικών δαπανών, που παρέμειναν υποτονικές.

Αλλωστε, επισημαίνεται, το επίπεδο του δείκτη οικονομικού κλίματος, παρά την αξιοσημείωτη βελτίωση που εμφανίζεται, υπολείπεται σημαντικά, από την έναρξη επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων, έναντι του γενικού δείκτη στην Ευρωζώνη. Συνεπώς, συμπεραίνουν οι συγγραφείς του δελτίου, η διατήρηση θετικού ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ επί τρία συνεχόμενα τρίμηνα το 2017 στην Ελλάδα συνδέεται περισσότερο με τη θετική επίδραση της σχετικά μεγαλύτερης σε διάρκεια και μέγεθος ανάκαμψη της Ευρωζώνης και με γεωπολιτικούς παράγοντες που ευνόησαν τον τουρισμό.

Για τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται ότι η διατήρηση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη (2,1% το 2018 και 1,9% το 2019, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν) θα συνεχίσει να επιδρά θετικά στην οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας. Στην Alpha Bank εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα υπερβεί το 2% τόσο το 2018 όσο και το 2019, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του προγράμματος το 2018.

Εξάλλου, η Eurobank επισημαίνει ότι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης κατά το τρίτο τρίμηνο φέτος σημείωσε επιβράδυνση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Για να επαληθευθεί η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρυθμό ανάπτυξης 1,6% για το σύνολο του έτους, σημειώνουν οι συντάκτες του δελτίου, πρέπει η τριμηνιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 1,2% και η ετήσια στο 3% κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Καθοδικά η κατανάλωση

Το δελτίο της Eurobank επισημαίνει, ακόμη, ότι παρά την ενίσχυση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή και την αύξηση της απασχόλησης, ο τριμηνιαίος ρυθμός μεταβολής της ιδιωτικής κατανάλωσης παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος επί δεύτερο συνεχές τρίμηνο, ενώ παρόμοια πορεία ακολούθησαν και οι επενδύσεις παγίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή