Αντιδράσεις δικαστών για δηλώσεις Τούρκου προέδρου

Αντιδράσεις δικαστών για δηλώσεις Τούρκου προέδρου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, αναφορικά με τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, προέβη η Ενωση Διοικητικών Δικαστών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρεται στην Αρχή της Διάκρισης των Λειτουργιών, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «θεμέλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας». «Στην Ελληνική Δημοκρατία η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα από τις άλλες δύο Συνταγματικές Λειτουργίες και οι αποφάσεις των Δικαστηρίων γίνονται σεβαστές από όλους», τονίζει η Ενωση, καταλήγοντας ότι «καμία παρέμβαση από οπουδήποτε και αν αυτή προέρχεται δεν είναι ανεκτή».

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Αρείου Πάγου που απέρριψε την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «διατάραξη του σεβασμού του για την ελληνική Δικαιοσύνη», σημειώνοντας μάλιστα ότι «μέχρι ένα σημείο λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα». Ο ίδιος, μάλιστα, υποστήριξε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός του είχε δηλώσει ότι… «θα δρομολογήσει την κατάσταση και ότι σε 15 με 20 ημέρες (σ.σ. οι οκτώ) θα εκδίδονταν στην Τουρκία…».

Της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης υπεραμύνθηκε σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ δύο ημερών και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σημειώνοντας ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει ζητήματα έκδοσης πολιτών τρίτων χωρών και δεν εξαρτά την κρίση της από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες Ελλήνων ή ξένων πολιτικών».

Με έτερη ανακοίνωσή της, η Ενωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αποφασίζονται οι απεργίες. Η Ενωση κάνει λόγο για «καταστρατήγηση της μεγαλύτερης κατάκτησης των εργαζομένων, του δικαιώματος στην απεργία», σημειώνοντας ότι πρόκειται για «δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες δεκαετιών». Μάλιστα, η Ενωση Διοικητικών Δικαστών καλεί τους συνδικαλιστικούς φορείς να αντιδράσουν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κάθε συνδικαλιστικός φορέας οφείλει να εναντιωθεί στην προσπάθεια να μπουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία».

Σύμφωνα με την προωθούμενη από την κυβέρνηση διάταξη, για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή