Κατηγορίες προδοσίας εις βάρος της Κίρχνερ

Κατηγορίες προδοσίας εις βάρος της Κίρχνερ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Την άρση της ασυλίας και τη σύλληψη της πρώην προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ ζήτησε χθες εισαγγελέας του Μπουένος Αϊρες. Εναντίον της Κίρχνερ απαγγέλθηκε κατηγορία για συγκάλυψη του ρόλου που πιθανώς διαδραμάτισε η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στην ανατίναξη εβραϊκού κέντρου στο Μπουένος Αϊρες το 1994 με 85 νεκρούς.

«Είναι μια κατασκευασμένη υπόθεση με στοιχεία που δεν υπάρχουν», είπε η Κίρχνερ, κατηγορώντας την κυβέρνηση του πολιτικού αντιπάλου της Μαουρίτσιο Μάκρι για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Την ανάδειξη του Μάκρι στην προεδρία, το 2015, ακολούθησε σειρά δικαστικών διώξεων για πληθώρα στελεχών της απερχόμενης κυβέρνησης. Χθες τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για την ίδια υπόθεση ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κίρχνερ, ενώ συνελήφθη και ο επικεφαλής κοινωνικού κινήματος που υποστήριζε την κυβέρνησή της.

O δικαστής Κλαούντιο Μπονάντιο απήγγειλε εις βάρος τής πρώην προέδρου την κατηγορία της «προδοσίας», αδίκημα που τιμωρείται με κάθειρξη 10-25 χρόνων. Την κατηγορεί ότι εργάστηκε παρασκηνιακά, προκειμένου να απαλλαγεί το Ιράν από κάθε υπόνοια εμπλοκής στην τρομοκρατική ενέργεια του 1994, με αντάλλαγμα εμπορική συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και στην Αργεντινή. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ πίεζαν την Αργεντινή να αποδώσει στην Τεχεράνη τον χαρακτηρισμό του «κράτους-τρομοκράτη».

Πριν από τον δικαστή Μπονάντιο, η υπόθεση βρισκόταν στα χέρια του εισαγγελέα Αλμπέρτο Νισμάν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός υπό ύποπτες συνθήκες το 2015. Αίτημα για άρση ασυλίας της Κίρχνερ είχε διαβιβαστεί στη Γερουσία και το 2016, με κατηγορίες διαφθοράς στην ανάληψη δημοσίων έργων. Η Γερουσία της Αργεντινής βρίσκεται σε θερινές διακοπές, ενώ σπανίως ικανοποιεί αιτήματα άρσης ασυλίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή