Κυρ. Μητσοτάκης: Επρεπε να δώσουμε βήμα στον Ερντογάν;

Κυρ. Μητσοτάκης: Επρεπε να δώσουμε βήμα στον Ερντογάν;

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα για τη σκοπιμότητα, την προετοιμασία και τον χρόνο της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, αλλά και την πεποίθησή του ότι χάθηκε μια ευκαιρία για ένα θετικό βήμα στα ελληνοτουρκικά και πως η χώρα δεν κατάφερε να καταγράψει ουσιαστικά κέρδη από μια τόσο ιστορική επίσκεψη, έθεσε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Την προσωπική του παρέμβαση την είχε επί της ουσίας προαναγγείλει μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς είχε δηλώσει ότι θα τοποθετείτο συνολικά για την επίσκεψη μετά την ολοκλήρωσή της.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος παρενέβη για την επίσκεψη εκκινώντας τη χθεσινή ομιλία του στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας, έθεσε το ερώτημα κάθε «καλοπροαίρετου», όπως τόνισε, πολίτη και αμφισβήτησε ευθέως τον θετικό, σύμφωνα με το Μαξίμου, απολογισμό της επίσκεψης, τασσόμενος σαφώς υπέρ της θετικής ατζέντας και της επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στόχος ο οποίος, πάντως, όπως υπογράμμισε, δεν επιτεύχθηκε. «Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, η πρώτη μετά 65 χρόνια, θα έπρεπε να έχει ως ουσιαστικό στόχο μια ποιοτική επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι το νόημα και αυτή είναι η ευθύνη της κυβέρνησης που διοργάνωσε την επίσκεψη», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και επέκρινε την κυβέρνηση για την προετοιμασία της επίσκεψης με αιχμή τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Ερντογάν και μάλιστα δημοσίως «πέρα και έξω από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες που καθορίζουν το πλαίσιο της καλής γειτονίας των δύο χωρών». Αιχμές άφησε ο κ. Μητσοτάκης και για τις διαφωνίες των δύο πλευρών που εκδηλώθηκαν σε δημόσια θέα.

«Η ευρωπαϊκή Ελλάδα συνεργάζεται με όλους, αλλά ταυτόχρονα υπερασπίζεται με επιχειρήματα τα δίκαιά της. Δεν καβγαδίζει και δεν λαϊκίζει. Και βέβαια, η ουσιαστική διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα», σημείωσε, φωτογραφίζοντας τόσο το σκηνικό πρωτοφανούς δημόσιας έντασης και αμηχανίας που εκδηλώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και την ισχυρή ανταλλαγή απόψεων και αντεγκλήσεων του κ. Ερντογάν και του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους στο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε στο ερώτημα για τον στόχο της επίσκεψης. «Ηταν να δώσουμε βήμα στον κ. Ερντογάν για να διατυπώσει και στην Ελλάδα τις όποιες αξιώσεις του και να διαπληκτιζόμαστε εκ των υστέρων μαζί του μπροστά στις κάμερες;», αναρωτήθηκε εστιάζοντας την κριτική του στην προετοιμασία, την οποία χαρακτήρισε «αναιτιολόγητα πρόχειρη» για τα δεδομένα και τη σημασία της επίσκεψης. Σημείωσε δε, όπως είχε φανεί και από τη δήλωσή του που ακολούθησε το ραντεβού του με τον κ. Ερντογάν ότι ο ίδιος επισήμανε στον Τούρκο συνομιλητή του ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, καθώς και η αμοιβαία κατανόηση για αποφυγή προκλήσεων και αθεμελίωτων μονομερών διεκδικήσεων, είναι ο μόνος δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον σταθερότητας και ειρήνης». Οπως και ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης αποτελεί τον ακρογωνιαίο και αδιαπραγμάτευτο λίθο για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, όπως είπε και στον Τούρκο πρόεδρο, ότι «το παρόν και το μέλλον» των μουσουλμάνων της Δυτ. Θράκης δεν αποτελεί διμερές ζήτημα, ούτε μπορεί να τεθεί σε βάση αμοιβαιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή