Αντιπαράθεση είδε ο διεθνής Τύπος

Αντιπαράθεση είδε ο διεθνής Τύπος

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης εκ μέρους του Τούρκου προέδρου και στο βαρύ κλίμα που επικράτησε στην προχθεσινή συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του εστίασαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στις αναφορές τους για την επίσκεψη του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. «Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Μπροστά στις κάμερες μάλωσε με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο», έγραψε η Die Zeit, που έκανε λόγο για «ευθεία αντιπαράθεση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες». Εκτίμησε ότι «η ελληνική πλευρά αντέδρασε με αμηχανία στις δηλώσεις Ερντογάν» και επισήμανε ότι: «Στη συζήτηση που μεταδόθηκε από την ελληνική τηλεόραση ο Ερντογάν προχώρησε σε μια κίνηση που κανένας άλλος Τούρκος πολιτικός δεν τόλμησε μέχρι τώρα. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι εύχεται να μην είχαν συμβεί ποτέ τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποχώρηση των Ελλήνων από τη χώρα του».

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι αφενός ο πρόεδρος Ερντογάν προκάλεσε με τις δηλώσεις του σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης –χθες η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ, δήλωσε ότι «η Συνθήκη ισχύει και έχει διάρκεια»– αφετέρου ζήτησε σχεδόν συγγνώμη για τον διωγμό των Ελλήνων. «Ο Ερντογάν προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες. Από τη μια πλευρά πρέπει να επιδείξει ισχύ για να ικανοποιήσει τους εθνικιστές στην πατρίδα του, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται συναινετικός απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό σε ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Τελευταία η Αγκυρα διαπληκτίζεται με αρκετούς παραδοσιακούς της συμμάχους, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Γερμανία και το Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση δεν βλάπτει μια αποκλιμάκωση με τους γείτονες και κατά συνέπεια η διατήρηση μιας διπλωματικής διόδου προς την Ε.Ε.».

«Στην αρχή προκάλεσε και μετά αναθεώρησε» ανέφερε το Spiegel, το οποίο εκτίμησε ότι τελικά «η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί μια πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ενώ καυστικό ήταν το σχόλιο της αυστριακής εφημερίδας Der Standard: «Αν η πολιτική εξουσία μετριόταν σε εκατοστά, τότε η εξουσία του Ταγίπ Ερντογάν θα έπιανε πολύ χώρο ακόμη και στη γειτονική Ελλάδα. Ο Tούρκος πρόεδρος καταλαμβάνει από μόνος του το μεγαλύτερο μέρος του λευκού καναπέ στην έδρα του Ελληνα οικοδεσπότη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάθεται στη δεξιά γωνία του καναπέ. Ωστόσο, η γλώσσα του σώματος απατά. Ο 67χρονος Ελληνας με τα άσπρα μαλλιά λογομαχεί απροσδόκητα έντονα με τον καλεσμένο από την Τουρκία».

Για «σοκ» που προκάλεσε ο Ερντογάν στους Ελληνες οικοδεσπότες του κάνει λόγο ο βρετανικός Guardian, σημειώνοντας ότι με τη στάση του έβαλε φωτιά σε μια συνάντηση που υποτίθεται ότι θα ενίσχυε τους δεσμούς Ελλάδας – Τουρκίας. Η «Washington Post» αναφέρθηκε επίσης στην ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές για όλα τα ανοικτά ζητήματα, εκτός από ένα, τη διαχείριση του προσφυγικού. Για «σκληρές δηλώσεις» κάνει λόγο η «Χουριέτ», «Κόντρα για τη Λωζάννη στην ιστορική επίσκεψη Ερντογάν» ήταν ο τίτλος της «Χαμπέρ Τουρκ», ενώ η «Σαμπάχ» εστίασε στις αναφορές του Τούρκου προέδρου για τη Δυτ. Θράκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή