Κόντρα για την πρόσφατη ρύπανση στον Σαρωνικό

Κόντρα για την πρόσφατη ρύπανση στον Σαρωνικό

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι σήμερα η οικολογική κατάσταση του Σαρωνικού». Αυτό υποστήριξε στη Βουλή ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, σε συζήτηση για τις επιπτώσεις του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, προκαλώντας την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις των υπουργών «ασόβαρες».

Η συζήτηση με θέμα τις οικολογικές επιπτώσεις από το ναυάγιο πραγματοποιήθηκε χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Πρώτος τοποθετήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απορρύπανση της πληγείσας περιοχής και προέτρεψε όσους έχουν υποστεί ζημιά να διεκδικήσουν αποζημίωση. Οπως ανέφερε, έχουν προεγκριθεί 51 εκατ. ευρώ από το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων για την Πετρελαϊκή Ρύπανση (IPOC).

Οσον αφορά την αντιμετώπιση της ρύπανσης, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός υποστήριξε ότι η κατάσταση στον Σαρωνικό «είναι σήμερα καλύτερη από ό,τι ένα έτος νωρίτερα». Οπως ανέφερε, οι μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ ανίχνευσαν 6,8 μικρογραμμάρια πετρελαϊκών ρύπων ανά λίτρο νερού, έναντι 9,8 μικρογραμμαρίων που είχαν ανιχνεύσει οι δειγματοληψίες που έγιναν στα ίδια σημεία το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Στην ίδια γραμμή και ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «διαψεύστηκαν όσοι μιλούσαν περί οικολογικής καταστροφής και οικολογικής βόμβας στον Σαρωνικό. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα σημάδι από ρύπανση σε ένα βοτσαλάκι των ακτών της Σαλαμίνας και της Αττικής».

Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ο αρμόδιος τομεάρχης Γιάννης Πλακιωτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σοβαρότητας, καθώς δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων στον πυθμένα του Σαρωνικού. «Τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που αντί να έρθει σήμερα να απολογείται για τις τεράστιες διαστάσεις που πήρε το συγκεκριμένο ναυάγιο και σε ό,τι αφορά το θέμα της ρύπανσης, λέει ότι οι παραλίες είναι πιο καθαρές από πριν; Αρα, πρέπει να αφήνουμε εσάς να ρυπαίνετε τις παραλίες και να έρχεστε μετά να τις καθαρίζετε. Αυτά θέλετε να κάνετε; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή